Regeringen forbød udgivelse af landbrugs-notat

Universitetsprofessorer blev pålagt ikke at offentliggøre de tal og oplysninger, de leverede til ministeriet.

Miljø- og fødevareministeren Esben Lunde Larsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ole Joern / redstar
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Universitetsprofessorer blev pålagt ikke at offentliggøre tal og oplysninger, de leverede til Miljø- og Fødevareministeriet i forbindelse med den omstridte landbrugspakke.

Det fremgår af en kontrakt mellem Miljø- og Fødevareministeriet og Aarhus Universitet, som Orientering på P1 nu er kommet i besiddelse af.

Universitetsprofessorerne blev pålagt ikke at offentliggøre de tal og oplysninger, de leverede til ministeriet, før 1. februar 2016.

Hvis universitetsprofessorerne havde udgivet deres resultater før 1. februar, ville landbrugspakkens liv måske have set anderledes ud, vurderer professor på Aarhus Universitet Jørgen E. Olesen.

- Det kunne jo have medført, at man allerede dengang havde grebet ind med yderligere tiltag til at mindske udledningen af kvælstof, siger han til Orientering.

Jørgen E. Olesen understreger over for Orientering, at han gerne ville have haft lov til at lægge sin såkaldte baseline-rapport offentligt frem noget før.

Han håber ikke, at regeringen i fremtiden vil forbyde forskningsresultater.

- Det ville jo øge transparensen i hele processen og måske også sikre, der er en lidt højere grad af demokratisk indsigt, siger han til Orientering.

- Jeg kunne jo ønske mig, at vi under alle omstændigheder og også på tidligere tidspunkter havde lov til at offentliggøre vores notater.

Det er ikke lykkedes for Orientering at få fat på miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

/ritzau/