Regeringen flytter 90 procent af milliardudlån til staten

Regeringen foreslår ny model for finansiering af almene boliger, der indebærer 90 procent statslån.

»Der bliver fjernet et marked fra realkreditten, og det er de selvfølgelig triste over. Men det her var så langt, vi kunne komme. Jeg synes faktisk, at det er en klar forbedring,« siger gruppeformand Søren Gade Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Regeringen har lagt sig fast på en model for, hvordan den almene boligsektor fremover skal finansieres.

Modellen betyder, at 90 procent af udlånet skal flyttes over til staten og finansieres med statsobligationer, mens realkreditsektoren får lov til at beholde de sidste 10 procent.

- Jeg er tilfreds med, at vi har fundet en god model, som gennem omlægningen til statslån sikrer en stor besparelse for skatteborgerne, samtidig med at vi får konkurrenceudsat administrationsopgaven, siger boligminister Ole Birk Olesen (LA) i en pressemeddelelse.

Realkreditsektoren har udlånt 180 milliarder kroner til den almene boligsektor. I juni meddelte Ole Birk Olesen, at staten over en 10-årig periode skal overtage det forretningsområde.

En manøvre, der ifølge ministeriets beregninger ville give en besparelse på to milliarder kroner årligt.

Men også en manøvre, som høstede voldsom kritik internt i regeringspartiet Venstre, ledt an af gruppeformand Søren Gade. Han kaldte det uliberalt at fjerne opgaven fra det private marked.

Selv om 90 procent af udlånet med den nye model stadig flyttes over til staten, erklærer Søren Gade sig over for Børsen tilfreds med modellen:

- Der bliver fjernet et marked fra realkreditten, og det er de selvfølgelig triste over. Men det her var så langt, vi kunne komme. Jeg synes faktisk, at det er en klar forbedring, siger han.

Ved at beholde de 10 procent af udlånet har realkreditsektoren stadig et incitament til at sørge for en ordentlig vurdering og administration af udlånet, lyder det.

Den nye model giver en samlet besparelse i størrelsesordenen 1,6 til 1,7 milliarder kroner på lang sigt, når de eksisterende lån er omlagt til den nye model, oplyser ministeriet.

/ritzau/