Regeringen: Færre skal betale topskat

Venstre, Liberal Alliance og De Konservative vil have færre danskere til at betale topskat. Det skal formentlig ske ved at flytte topskattegrænsen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (th) præsenterer nyt regeringsgrundlag sammen med Konservatives leder Søren Pape Poulsen og Liberal Alliances leder Anders Samuelsen (tv) søndag d. 27. november 2016 på Marienborg. (Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Færre danskere skal betale topskat.

Det fremgår i det 86-siders nye regeringsgrundlag, »For et friere, rigere og mere trygt Danmark«, som de tre borgerlige partier Venstre, Liberal Alliance og De Konservative netop er blevet enig om.

Det fremgår ikke specifikt, hvordan regeringen ønsker at løfte flere danskere ud af topskatten, men det skal formentlig ske ved at hæve den såkaldte topskattegrænse - som er grænsen for, hvor meget man må tjene, før man skal betale topskat.

»Regeringen vil til brug for forhandlingerne om JobReform II fremlægge forslag, der markant mindsker antallet af danskere, der betaler topskat,« fremgår det af regeringsgrundlaget.

At hæve topskattegrænsen er en af de mest effektive måder at øge arbejdsudbuddet på. Cepos og Kraka har tidligere regnet sig frem til, at hvis der bruges fem milliarder kroner på at øge topskattegrænsen fra den nuværende grænse på 459.200 kroner til en grænse på 864.2000 kroner - altså næsten en fordobling -, vil arbejdsudbuddet øges med 7.900 fuldtidspersoner. Det er tre gange så mange, som hvis de fem milliarder i stedet blev brugt på at øge beskæftigelsesfradraget.

»Det er godt, at man vil gøre noget ved topskatten, som er en af de mest væksthæmmende skatter ifølge Thornings Produktivitetskommission. Men jeg er meget kritisk over for, at man kun lægger op til at øge topskattegrænsen. Der er også behov for at topskatten lettes for de mest produktive danskere,« siger cheføkonom i Cepos, Mads Lundby Hansen.

Liberal Alliances partiformand, Anders Samuelsen, gjorde før regeringsforhandlingerne det til et ultimativt krav, at topskatten skal sænkes med fem procentpoint for alle topskatteydere. Ellers ville Anders Samuelsen aktivt vælte regeringen.

Det krav er nu endelig taget af bordet, hvor der i regeringsgrundlaget står følgende om personskatten:

»Regeringen ønsker at reducere marginalskatten, og at topskatten skal spille en langt mindre rolle end i dag, fordi den koster vækst og beskæftigelse.«

Mads Lundby ærgrer sig over, at en sænkelse af topskatten ikke er en del af regeringsgrundlaget.

»Jeg undrer mig over, at man ikke skriver, at topskattesatsen skal sænkes på et tidspunkt. Det burde være oplagt for en borgerlig liberal regering. Man skriver godt nok at man vil sænke marginalskatten, men man nævner mærkeligt nok ikke topskattesatsen. Det er ærgerligt, hvis topskattesatsen bliver en hellig ko, der ikke kan røres,« siger han.