Regeringen er på vej med krav om obligatorisk brug af mundbind i den offentlige transport

Statsminister Mette Frederiksen holder lørdag formiddag pressemøde i Statsministeriet om covid-19 i Danmark.

 
Coronavirussen er stadig i Danmark, og smitten er steget igen. Få overblikket her. Video: Sundhedsstyrelsen/Bo Amstrup/Mads Claus Rasumussen/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Oda Jørgensen. Fold sammen
Læs mere

Mens antallet af coronasmittede herhjemme i øjeblikket stiger, er regeringen nu på vej med et påbud om, at danskerne inden længe skal bære mundbind, når de rejser med for eksempel bus, tog eller metro herhjemme.

Det har sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ifølge Berlingskes oplysninger fredag oplyst til partierne på Christiansborg i forbindelse med forhandlingerne om genåbningens fase fire herhjemme.

Myndighederne anbefaler i øjeblikket brug af mundbind i offentlig transport, såfremt det ikke er muligt at holde en meters afstand til andre passagerer, og det er kun et krav i seks østjyske kommuner. Det gælder i kommunerne Aarhus, Silkeborg, Favrskov, Skanderborg, Odder og Horsens.

Men det skal nu udvides til et påbud for passagerer i hele landet.

Det er endnu uvist, hvornår de nye regler træder i kraft, ligesom det ikke er oplyst, hvilke konsekvenser det får at bryde reglerne.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har indkaldt til pressemøde lørdag formiddag klokken 11 i Statsministeriet, og her er forventningen, at regeringen vil oplyse om det kommende påbud.

Pressemødet og meldingen om påbud om mundbind kommer i kølvandet på en periode, hvor antallet af smittetilfælde med coronavirus er stigende herhjemme.

Torsdag til fredag blev der registreret 165 nye smittetilfælde, og det er et af de højeste antal nye smittede på én dag siden slutningen af april.

Samtidig viser tallene, at antallet af nye smittetilfælde langt fra er isoleret til byer med kendte udbrud – som for eksempel Aarhus og Ringsted. Spredningen finder nu også sted i en række kommuner omkring København, oplyste Statens Serum Institut.

Skridtet videre

Herhjemme har regeringens støttepartier SF og Enhedslisten allerede talt for, at myndighedernes anbefaling om, at passagerer i bus, tog og metro bruger mundbind i myldretiden, i stedet skal være et krav, og det skal gælde i den kollektive trafik over hele landet.

»Når man fra styrelsernes side anbefaler, at man skal bruge et mundbind, så synes vi faktisk, at det er vigtigt at gå skridtet videre og sige, at vi påbyder det i den kollektive trafik«, sagde SFs sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, tidligere til Ritzau.

Enhedslisten er helt på samme linje. Partiet vil gøre mundbind obligatorisk i den kollektive trafik i hele landet. Desuden vil partiet gøre dem gratis.

»Det er jo, fordi Sundhedsstyrelsen allerede anbefaler brug af mundbind. Men det er tydeligt at se, at det langtfra er alle, der benytter sig af det,« sagde Peder Hvelplund, sundhedsordfører i Enhedslisten.

»Jeg er selv lige kommet op af metroen. Det er jo stadig et fåtal af passagererne, der benytter sig af det, selv om det er i myldretiden.«

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, sagde forleden, at der nu er evidens for at sige, at brugen af mundbind kan gøre en forskel, når man samtidig tager andre forholdsregler, som at holde afstand, vaske hænder og spritte af.

»Den beskyttende virkning«

De norske myndigheder anbefalede tidligere på dagen, at der anvendes mundbind i den kollektive trafik i myldretiden. Det gælder Oslo og den lille kommune Indre Østfold.

Den norske sundhedsminister, Bent Høie, understregede, at mundbind ikke erstatter reglen om en meters afstand.

»Den beskyttende virkning af mundbind er anslået til at være på 40 procent, mens det at holde mindst én meters afstand er anslået til at reducere risikoen for smitte med 80 procent. Meteren er altså vigtigere end mundbindet,« sagde han.

Hvis smitten spredes yderligere, kan det blive nødvendigt at anbefale brug af mundbind andre steder end i den kollektive trafik, vurderer den norske sundhedsstyrelse.