Regeringen er klar til flere januar-aftaler med Enhedslisten

Tirsdagens aftale mellem regeringen og dens støtteparti om retshjælp er formentlig ikke den sidste, der bliver præsenteret i januar. Begge parter er parat til at forhandle på andre områder.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter at have indgået finanslov med Venstre og de Konservative vender regeringen sig nu mod støttepartiet Enhedslisten for blandt andet at forhandle om nogle af de ting, »der har været på dagsordenen under finanslovsforhandlingerne«.

Det fortæller Socialdemokraternes finanslovsordfører, Jesper Petersen (S).

»Helt umiddelbart taler vi om millioner og ikke i milliarder. Det er selvfølgelig noget helt andet end finanslovsforhandlingerne, men der er nogle midler tilovers fra tidligere aftaler, og vi ser frem til at forhandle om dem med Enhedslisten,« siger ordføreren.

Tirsdag indgik de to parter en aftale til 11,8 millioner kroner, der skal sikre retshjælp i de socialt udsatte boligområder og i asylcentrene frem mod 2017. Rådet for Socialt Udsatte og den københavnske institution Kofoeds Skole får også del i pengene.

»Jeg synes, det er nogle gode ting, at vi er kommet til enighed om, og mon ikke vi også gør det i næste runde,« siger Jesper Petersen.

Næste forhandlingsrunde med støttepartiet begynder i anden halvdel af januar, og her vil Enhedslisten ifølge partiets retsordfører, Pernille Skipper (Ø), gerne diskutere arbejdsklausuler, kædeansvar og ID-kort i byggeriet.

Er det også noget, I er villige til at se på?

»Nu spiser vi brød til og tager de forhandlinger med Enhedslisten og ikke igennem pressen. Vi kan selvfølgelig ikke genstarte finanslovsforhandlingerne og have de samme beløb til rådighed, men inden for det rum, vi har, forhandler vi gerne med Enhedslisten. Også om de emner, du nævner,« siger Jesper Petersen.

Efter dagens aftale er forhandlingsviljen da også stor hos Enhedslisten.

»Enhedslisten står til rådighed i stort som småt, hvis regeringen gerne vil rykke Danmark i den rigtige retning,« siger Pernille Skipper.