Regeringen er fortsat ukonkret om pension efter møde

Mette Frederiksen har torsdag haft møde med Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforening.

Statsminister Mette Frederiksen (S) holder doorstep efter møde om værdig tilbagetrækning i Statsministeriet, torsdag den 8. august 2019. Regeringen vil give nedslidte lønmodtagere og dem, der har været længst tid på arbejdsmarkedet, bedre mulighed for en tidligere pension. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann

Regeringens lange, seje træk for at sikre en aftale om tidligere pension er begyndt, men missionen ser svær ud.

»Det er ikke nogen let øvelse det her,« siger statsminister Mette Frederiksen (S) torsdag efter det første møde med Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Mens FH mener, at sådan en aftale er nødvendig, er DA skeptiske. Arbejdsgiverne frygter, at en aftale vil sende raske på pension på et tidspunkt, hvor der er mangel på arbejdskraft.

Dermed kan det blive svært at indgå en trepartsaftale, som Mette Frederiksen derefter kan søge politisk opbakning til i Folketinget. Men der kommer flere møder, lyder det fra Mette Frederiksen.

»For os er det her en politisk hovedprioritet, og det arbejde går vi nu i gang med,« siger statsministeren.

Indtil videre må vælgerne dog vente på at få at vide, hvem der måske kan få retten til tidlig pension.

Statsministeren er fortsat ikke klar til at konkretisere, hvilke brancher og dermed hvilke danskere som kan blive omfattet af aftalen.

Hun er heller ikke klar til at sige, hvor længe man skal have været på arbejdsmarkedet, før man kan blive omfattet af retten. Hidtil har Mette Frederiksen talt om »mindst 40 år.«

»Anciennitet er en af de ting, vi kommer til at kigge på. For selvfølgelig er der forskel på, om man går ud af folkeskolen og har hårdt fysisk arbejde i mange år, eller om man tager en videregående uddannelse. Allerede der kan der være ti års forskel på, hvor længe man har arbejdet.«

Kommer I også til at sætte konkrete brancher på?

»Det vil jeg i hvert fald ikke afvise. For vi ved ret meget om, hvilke brancher der nedslider en. Så det kan sagtens være, at vi kommer til at arbejde med et kryds mellem branche og hvor lang tid, man har været på arbejdsmarkedet,« siger Mette Frederiksen.

Hun peger på brancher med »mange løft« og »skæve arbejdsstillinger,« men understreger samtidig, at fremtidens arbejdsmarked kan se meget anderledes ud i kraft af hjælp fra blandt andet robotter.

Selv om det skulle lykkes at indgå en aftale med DA og FH, så mangler S-regeringen også at samle politisk flertal. I rød blok siger De Radikale nej til tidligere pension. Dermed er Mette Frederiksen formentlig afhængig af DF.

På DF's sommergruppemøde onsdag krævede DF-formand Kristian Thulesen Dahl en konkret model fra regeringen fremlagt inden slutningen af august. Thulesen afviser ikke, at DF kan bakke op, men ny pension kan dog først gennemføres i næste valgperiode, mener Thulesen Dahl.

I Venstre betegner man til gengæld statsministerens forhandlinger som et "blufnummer". Tidligere beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) peger på, at S ikke kunne fremlægge en retfærdig og brugbar model før valget, og det vil man heller ikke kunne nu.

»Retten til tidligere pension er et historisk vælgerbedrag. Nu opfordrer vi regeringen til i stedet at omsætte vores aftale med Det Radikale Venstre om en seniorførtidspension til lovgivning. Den er der 91 mandater bag, så den kan træde i kraft 1. januar,« siger Troels Lund Poulsen.

/ritzau/