Regeringen dropper uvildige undersøgelser

Der står intet i regeringsgrundlaget om de uvildige undersøgelser, som rød blok tidligere har presset på for.

Da S, R og SF var i opposition, garanterede de, at et mindretal på mindst to femtedele af Folketingets medlemmer skulle kunne nedsætte en uvildig undersøgelseskommission, hvis de kom til magten. I regeringsgrundlaget er forslaget ikke nævnt med et ord. Blandt andet Irak-krigen og overbetaling til privathospitaler var blandt emnerne, den daværende opposition ønskede at få undersøgt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ole Qvist
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokraterne, De Radikale og SF løber nu fra et klokkeklart løfte.

Da partierne var i opposition, garanterede de, at et mindretal på mindst to femtedele af Folketingets medlemmer skulle kunne nedsætte en uvildig undersøgelseskommission, hvis de kom til magten. I regeringsgrundlaget er forslaget ikke nævnt med et ord. Det skriver Metroxpress onsdag.

Direkte adspurgt om, hvorfor det oprindelige forslag er skrevet ud af regeringsgrundlaget, svarede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) efter sin åbningstale i går:

- Det har vi ikke med i regeringsgrundlaget.

Senere på dagen havde hun over for avisen ikke tid til at forholde sig til spørgsmålet, lød det fra hendes personlige rådgiver.

Det undrer Enhedslisten.

- Vi har haft rigtig mange eksempler på, at et meget lille flertal under den tidligere regering har blokeret for uvildige undersøgelser og bare sagt: "Der er ikke noget at komme efter'"

- For eksempel grundlaget for Irak-krigen, overbetalingen af privathospitalerne, CIAs overflyvninger og jægerbogs-lækket i Forsvarministeriet, siger Per Clausen (EL), som nu vil bede Thorning-regeringen om forklaring på, hvor forslaget er smuttet ud af regeringsgrundlaget'.

Også Dansk Folkeparti er forundret over, at regeringspartierne har ændret holdning.

I folketingssamlingen 2005-2006 fremsatte S, SF, R og Enhedslisten i fællesskab forslag om, at et mindretal på to femtedele af Folketingets medlemmer skal kunne nedsætte uvildige undersøgelseskommissioner.

I bemærkningerne til forslaget skriver de fire partier blandt andet:

"Det er et grundlæggende problem, at der ikke er muligheder for at iværksætte undersøgelser, såfremt et stort mindretal i Folketinget finder dette væsentligt, mens et snævert flertal modsætter sig dette."

/ritzau/

INFOshop: Danskerne i krig