Regeringen bløder op på »socialistisk« forslag om statslån for milliarder

Fremfor at man ændrer samtlige realkreditlån i den almene boligsektor til statslån, kan realkreditinstitutterne få lov til at beholde 10 procent af lånene, siger Venstres gruppeformand.

- ARKIVFOTO 2015 af Søren Gade (V)-  (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter heftig intern kritik har regeringen nu lagt sig fast på en ny model for at låne penge til den almene boligsektor i Danmark.

Det siger Venstres gruppeformand, Søren Gade, til dagbladet Børsen.

Fremfor at ændre alle almene boliglån til statslån vil regeringen nu i stedet nøjes med at omlægge 90 pct. af lånene og lade realkreditsektoren beholde de resterende 10 pct. Samtidig skal realkreditsektoren fortsat stå for vurderinger og administration af lånene.

»Jeg er meget glad for det. Os, der synes, det var et uliberalt forslag, kan nu se os selv i spejlet igen,« siger Søren Gade til Børsen op til Venstres sommergruppemøde, der afholdes i Aalborg fredag.

Netop Søren Gades kritik af regeringens forslag vakte for halvanden måned opsigt, da han i et debatindlæg i Dagbladet Holstebro-Struer klandrede sin egen regering for at føre »socialistisk« politik.

Efterfølgende blandede flere Venstre-politikere sig i debatten, som førte til, at forslaget på et gruppemøde kort før sommerferien blev skudt til hjørne.

»På den måde prøver vi at finde ud af, hvad konsekvenserne af regeringens forslag vil være og se på andre forslag, som kan blive bragt i spil,« sagde politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen dengang til Berlingske.

Regeringen forventede med forslaget at kunne spare omkring to mia. kr. årligt ved at omlægge lånene. Derfor ville finansminister Kristian Jensen (V) gerne stå fast på forslaget.

Nu er der så fundet en god løsning på uenigheden, mener Søren Gade, selvom realkreditinstituttet BRF over for Børsen har svært ved at se den store forbedring, når de fortsat mister 90 pct. af lånene.

Interesseorganisationen Finans Danmark har ikke ønsket at kommentere forslaget, men adm. direktør i BRFkredit, Carsten Tirsbæk Madsen, kan ikke se den store forskel på regeringens nye udspil.

»Umiddelbart har jeg svært ved at se den store visdom i det forslag,«

Hvor meget det ændrede forslag vil ændre på den forventede besparelse på to milliarder kroner vides endnu ikke. Men Berlingske kunne i juli fortælle, at embedsmænd tidligere har advaret om en stor usikkerhed ved at hente gevinster på at omlægge lånene i den almene boligsektor.