Regeringen beskyldes for at svigte verdens fattige

Selv om regeringen har lovet at hæve den danske udviklingsbistand, men den er nu lavere end under den borgerlige regering. Man svigter verdens fattige, mener Mellemfolkeligt Samvirke.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mellemfolkeligt Samvirke beskylder regeringen for at svigte verdens fattige. Det sker i kølvandet på en rapport, der viser, at regeringen stik mod det lovede har ladet udviklingsbistanden falde.

Analysen fra Timbuktufonden viser ifølge Information, at udviklingsbistanden under den nuværende regering ligger på 0,83 procent af bruttonationalindkomsten (BNI), hvilket er lavere end i 2011 under VK-regeringen. Regeringen har tidligere sagt, at bistanden skal hæves til 1 procent.

Samtidig konkluderer rapporten, at den reelt fattigdomsorienterede del af dansk bistand ligger under FNs mål om 0,7 procent af BNI:

»Det er en helt forkert tendens, som peger i retning af, at man udhuler bistanden og mister fokus på, hvad ulandsbistand primært handler om - nemlig om at hjælpe verdens fattigste til en højere levestandard. På et tidspunkt, hvor den globale ulighed stiger, er det vigtigere end nogensinde,« siger Mellemfolkeligt Samvirkes generalsekretær, Frans Mikael Jansen, i en pressemeddelelse.

Han mener, at regeringen skal holdes fast på dens mål om, at bistandsrammen skal op på en procent af BNI, og at regeringen skal bevare fokus på aktiviteter, der reelt gavner verdens fattigste frem for at bruge bistandsmidler på konferencer eller på at fremme danske erhvervsinteresser i udviklingslandene.

»Udviklingsbistanden i sig selv er meget lille, når man sammenligner med udviklingsøkonomien i det hele taget, og med de enorme beløb, udviklingslandene mister på grund af multinationale selskabers skattetænkning med mere,« siger Frans Mikael Jansen og tilføjer:

»Derfor skal selve udviklingsbistanden anvendes meget klogt til at bekæmpe fattigdom fra bunden. Man svigter de fattigste, hvis ikke ulandsbistanden bruges der, hvor den gavner mest og gør den største forskel«.

Over for Information erkender udviklingsminister Christian Friis Bach (R), at regeringen ikke har levet op til sine egne målsætninger på området.

»Det er entydigt rigtigt, at i forhold til en række af de kontante udmeldinger, vi kom med i opposition, der gør vi det på en anden måde. Der bruger vi de principper, der gælder internationalt, og rapporterer efter det,« siger han til avisen.


​TILMELD DIG BERLINGSKES BREAKING NEWS NYHEDSBREV OG FÅ NYHEDERNE FØRST