Regeringen behøver ikke flertal for at blåstemple EU-regler

Hvis danskerne stemmer ja til at afskaffe retsforbeholdet på torsdag, vil regeringen i fremtiden kunne tilvælge EU-regler på retsområdet uden at skulle finde flertal for dem i Folketinget.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et samlet dansk ja til at erstatte retsforbeholdet med en tilvalgsordning ved folkeafstemningen torsdag giver regeringen et helt særligt mandat på retsområdet.

For fremover vil regeringen så kunne blåstemple EU-regler på området, også selvom den ikke har et flertal bag sig i Folketinget. Det skriver Politiken.

Og det bekymrer ikke overraskende hos nej-partierne.

»Det er bekymrende, hvis regeringen kan overgive nye områder til EU - også uden at der er den almindelige parlamentariske opbakning til det på Christiansborg. Jeg vil understrege, at når der skal overgives ny magt til EU, så bør det ske ved, at man holder folkeafstemning, og det får man altså kun, hvis man stemmer nej til tilvalgsordningen 3. december,« siger Dansk Folkepartis EU-spydspids Morten Messerschmidt (DF) til Berlingske Nyhedsbureau.

Som reglerne er i dag skal regeringen blot hente sit flertal i Folketingets Europaudvalg, hvis den vurderer, at en EU-lov har »større rækkevidde«, skriver Folketingets EU-oplysning i et svar til Politiken.

Det har der ifølge avisen været eksempler på, blandt andet afviste finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) i november at følge et flertal i Europaudvalget, som ville pålægge regeringen et særligt forhandlingsmandat i EUs kommende klimadrøftelser.

Hos den danske regering forsikrer man dog, at det ikke på tale, at man vil gennemtrumfe EU-regler på retsområdet uden at sikre sig et flertal. Det garanterer udenrigsminister Kristian Jensen (V).

»Det er simpelthen en syg procesdiskussion, fordi oppositionen ikke gider snakke indhold... Vi præsenterer de her sager, og man kan ikke forestille sig, at en ny tiltrædelse til en retsakt ikke skulle forelægges i Europaudvalget,« siger han til Politiken.