Regeringen afviser traktat om Arktis

Området ved Nordpolen bør beskyttes, ligesom verdens lande i 1959 indgik en traktat for at beskytte Sydpolen, mener WWF. Urealistisk, siger Helge Sander.

Regeringen afviser et forslag fra WWF Verdensnaturfonden om en international traktat, der skal beskytte det skrøbelige miljø i Arktis.

WWF kræver i lyset af klimaændringerne en begrænsning af retten til at hente olie og gas op fra havbunden i de arktiske områder, som er allerhårdest ramt af den globale opvarmning. Men videnskabsminister Helge Sander (V) er særdeles skeptisk.

- Det har konsekvenser, jeg slet ikke kan overskue. Jeg kan ikke forestille mig, at Danmark skulle afskrive sig retten til at udnytte undergrunden, siger Helge Sander.

Forslaget fra den internationale miljøorganisation kommer, fordi store lande som Rusland, Canada og USA har kastet sig ud i et hidsigt kapløb om at demonstrere deres territoriale krav på det uudforskede hav omkring Nordpolen. Også Danmark og Norge arbejder på at bevise ejendomsret til en ordentlig bid af Polhavet, der menes at rumme enorme mængder olie, gas og mineraler.

/ritzau/