Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det kan godt være, at regeringen er kommet landmændene i møde ved at halvere randzonerne. Men det er ikke ensbetydende med, at regeringen har slækket på miljømålene.
Sådan lyder det fra de Radikales miljøordfører Lone Loklindt (R), efter at Danmarks Naturfredningsforening (DN) har besluttet at klage til EU over Danmarks manglende beskyttelse af vandmiljø og drikkevand.
»Når vi har halveret randzonerne, er det fordi, det har vist sig nærmest umuligt at administrere. Det betyder ikke, at vi har droslet ned på vores miljømål,« siger Lone Loklindt.
Regeringen indgik for nylig aftale med de borgerlige partier om at halvere de 50.000 hektar randzoner, der ikke må dyrkes.
Men dermed svigter Danmark ifølge DN den af EU pålagte forpligtelse til at »vedtage passende foranstaltninger til beskyttelse af vandmiljøet og drikkevandsforsyningerne mod pesticidernes virkninger«.
»Vi beskytter ikke vores vandmiljø og drikkevand i tilstrækkelig grad, og med afviklingen af halvdelen af randzonerne og den manglende boringsnære beskyttelse udhuler vi endda beskyttelsen. Det er vi nødt til at reagere mod, for vores rene vand er en af mest værdifulde ressourcer, vi har,« siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
Hun henviser også til, at kun 37 ud af 98 kommuner har taget fat på at udlægge såkaldte boringsnære beskyttelsesområder omkring vandboringer.
Socialdemokraternes miljøordfører Torben Hansen (S) er dog ikke enig i, at regeringen svigter sin forpligtelse.
»I 2013 lavede vi blandt andet en sprøjtemiddelstrategi, der fik bred opbakning i Folketinget, der blandt andet indebærer en forstærket indsats mod sprøjtemidler, herunder forskning, afgifter og forbud. Målet er at reducere sprøjtemidlernes belastning af vores sundhed, natur og miljø med 40 procent inden udgangen af 2015,« siger Torben Hansen i en skriftlig kommentar.
»Socialdemokratiet vil også at håndtere de samlede miljø-, natur- og klimaeffekter allerede i efteråret 2014, hvor vi blandt andet skal fastlægge målene for de næste natur- og vandplaner, beslutte en Naturplan Danmark og følge yderligere op på Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger,« siger Torben Hansen.