Regeringen afsætter 50 millioner kroner ekstra til politiet

For at sikre beskyttelsen af danske jøder fordobler regeringen nu en ekstrabevilling til forhøjet politiberedskab i år.

Arkivfoto. Regeringen afsætter 50 millioner kroner ekstra til politiet Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter terrorangrebet i København har justitsminister Mette Frederiksen (S) fastslået, at der ikke er nogen »udløbsdato« på beskyttelsen af danske jøder.

Det forhøjede terrorberedskab skal med andre ord fortsætte, og det koster penge. Derfor vil regeringen nu afsætte yderligere 50 millioner kroner i 2015, oplyser Justitsministeriet torsdag.

Regeringen har allerede lagt op til at bruge 50 millioner kroner ekstra årligt på politiberedskabet, men nu fordobles det beløb, som blandt andet skal gå til beskyttelse af det jødiske mindretal.

Under terrorattentatet blev synagogen i centrum af København ramt, hvor den 37-årige vagt Dan Uzan blev skudt og dræbt. Efterfølgende understregede justitsminister Mette Frederiksen, at fremtidige terrorangreb først og fremmest skal bekæmpes og forhindres gennem en stærk politi- og efterforskningsmæssig indsats.

»Men vi må aldrig undervurdere styrken af vores eget fællesskab,« sagde justitsministeren og roste politiets indsats.

Efterlysning af mere sikkerhed

I et brev til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i sidste uge skrev forældrene på den jødiske Carolineskolen i København, at det er afgørende med »permanente seriøse sikkerhedsforanstaltninger, helt som de jødiske menigheder har det i blandt andet Frankrig, Tyskland, Storbritannien og Italien«.

I Storbritannien har den jødiske sikkerhedsorganisation Community Security Trust (CTS) siden 1994 samarbejdet med britisk politi og myndigheder for at højne det jødiske samfunds sikkerhed. Efter terrorangrebet i Paris 7. januar har et større antal CST-frivillige og politibetjente patruljeret foran de jødiske skoler og synagoger. Den britiske organisation har siden angrebet på en jødisk skole i Toulouse i Frankrig i 2012, hvor tre børn og en lærer blev dræbt, været i forhøjet beredskab. Desuden har CST i et længerevarende projekt haft fokus på at sætte skudsikkert glas i diverse jødiske bygninger.

Og efter terrorangrebet i Paris, der ud over Charlie Hebdo redaktionen omfattede et Kosher-supermarked, i januar, har fransk politi afsat flere end 4.700 ekstra politibetjente til at beskytte omkring 717 jødiske skoler rundt omkring i landet.