Regering vil lade kunstuddannelser slippe for sparekrav

En række kunstuddannelser skal slippe for sparekrav, mener regeringen. Men de består for museer.

Arkivfoto. Kulturminister Joy Mogensen (S) holder tale, der hun deltager i indvielsen af skulpturen 'Freedom', ved Eigtveds Pakhus i København torsdag den 26. september 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med regeringens forslag til en kommende finanslov kan en række områder inden for kulturen se frem til at slippe det udskældte sparekrav - omprioriteringsbidraget.

Dog slipper hele kulturområdet ikke for sparekravet.

Blandt andet vil regeringen lade de kunstneriske uddannelser og folkehøjskolerne slippe for sparekravet, mens blandt andet museer bibeholder det.

Det fortæller kulturminister Joy Mogensen (S).

»Jeg har hele tiden sagt, at det kan godt være, at vi ikke lige kan knipse med fingrene og gøre det hele fra dag et. Men jeg synes, at det at få omprioriteringsbidraget ned på 0,6 procent er en rigtig, rigtig god begyndelse,« siger hun.

Der vil fortsat skulle spares 50 millioner kroner på kulturområdet i 2020, hvis regeringens forslag går igennem. Beløbet udgør 0,6 procent af Kulturministeriets samlede bevillinger.

Til sammenligning udgør omprioriteringsbidraget i kulturen 78 millioner kroner i 2019.

Blandt dem, der står til at slippe for omprioriteringsbidraget, er også idrætten, det frie foreningsliv, midler til egnsteatre og rytmiske spillesteder, kunststøtten fra Statens Kunstfond, støtte til medier og film samt forskellige projekttilskud til museer, folkeoplysning og biblioteker.

Derimod vil museer, orkestre og administrationen på Det Danske Filminstitut, Sprognævnet, departement og styrelse bibeholde det, hvis forslaget gennemføres.

/ritzau/