Regering drøfter kinesiske lufthavne med landsstyret

Udenrigsministeren vil drøfte planer om, at kinesisk firma skal bygge lufthavne på Grønland, med landsstyret.

I juni 1998 blev et Boeing 757 Grønlandsfly fotograferet i lufthavnen i Søndre Strømfjord, da firmaets atlantrute blev indviet mellem Danmark og Grønland. Nu overvejer landsstyret at lade kinesiske entreprenører bygge lufthavne i Grønland. Scanpix/Bjarne Lüthcke Fold sammen
Læs mere

Regeringen vil drøfte med Grønlands landsstyre, om vor fælles sikkerhed og udenrigspolitik påvirkes, hvis en prækvalificeret kinesisk entreprenør bygger tre lufthavne i Grønland.

Det oplyser udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), som torsdag så på sagen med Udenrigspolitisk Nævn i Folketinget.

»Vi har en løbende drøftelse med grønlænderne om det spørgsmål. Hvis der er sikkerheds- og udenrigspolitiske aspekter i det, så er det klart, at det er noget, rigsfællesskabet skal forholde sig til,« siger Anders Samuelsen.

Tirsdag rejser Anders Samuelsen til Grønland. Han fejrer tiåret for Ilulissat- erklæringen fra 2018, der handler om at USA, Rusland, Canada, Norge og Danmark vil løse problemer i Arktis fredeligt og i respekt for havretten på dansk initiativ.

Landsstyreformand Kim Kielsen fra Siumut sagde i valgkampen, at Danmark burde blande sig udenom Grønlands lufthavne.

»Det synspunkt kender vi godt. Det er rigtigt i det omfang, at det ikke har sikkerheds- eller udenrigspolitiske aspekter. Men i modsat fald er det under Folketingets område,« siger Anders Samuelsen.

Landsstyret har før afvist at skabe en investeringsfond med dansk deltagelse.

»Den tidligere regering i Grønland afviste, at det havde noget interessant for sig,« siger udenrigsministeren.

Dansk Folkeparti mener, at regeringen skal sige klart nej til Kina. Det siger partiformand Kristian Thulesen Dahl.

»Det har sikkerhedsmæssige implikationer, hvis vi agerer på en måde, så kineserne får fodfæste ved at anlægge store infrastrukturprojekter som lufthavne,« siger Kristian Thulesen Dahl.

»Regeringen skal ud af starthullerne og meddele vores grønlandske venner, at vi ikke synes, at det er en god idé, at kineserne kommer ind og finansierer disse store anlægsprojekter.«

Til gengæld skal Danmark tilbyde Grønland en »langt mere offensiv investeringsstrategi«.

Spørgsmål: Kan sagen skade vores forhold til USA?

»Hvis rigsfællesskabet accepterer en stærk kinesisk involvering i disse store infrastrukturprojekter i Grønland, så bliver amerikanerne på et tidspunkt nødt til at reagere,« siger Kristian Thulesen Dahl.

»Det kan bringe Danmark i en rigtig træls klemme.«

/ritzau/