Reform gør det sværere for svage at få førtidspension

Samfundets svageste har fået sværere ved at få førtidspension efter reform fra 2012, skriver Information.

Hjemløse er en af de grupper udsatte, der har fået sværere ved at få førtidspension, skriver Information. Arkiv. Free/Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden reformen af førtidspension blev indført i januar 2013, er det blevet sværere for særligt samfundets allermest udsatte som hjemløse, sindslidende og misbrugere at få tildelt førtidspension.

Det skriver Information.

- Vi oplever en lovgivning, som ikke er til for de allermest udsatte. Og et system som alt for ofte fokuserer på kontrol, dokumentation og sanktioner frem for at hjælpe mennesker, der virkelig har brug for det, siger Nanna W. Gotfredsen til avisen.

Hun er leder af Gadejuristen, som yder retshjælp til socialt udsatte.

Joachim B. Olsen, medlem af Folketinget for Liberal Alliance, mener, at de offentlige systemer er til for middelklassen frem for de svageste.

- Vi kan godt lide at tro, at vi har lavet et system for de svageste. Men det har vi ikke. Det er i langt højere grad et system for middelklassen, som tiltrækker folk, der godt kunne klare sig selv, siger han til Information.

For at få førtidspension skal man have en varigt nedsat arbejdsevne. Den nedsatte evne skal være beskrevet medicinsk, og det seneste ekstra krav er, at man også skal kunne dokumentere, at ens arbejdsevne ikke kan udvikles.

Siden reformen blev indført, er antallet af tildelte førtidspensioner faldet fra 14.450 i 2012 til blot 6912 i 2015.

Faldet var et af målene med lovgivningen.

Ifølge den daværende regering skulle reformen forhindre, at ikke mindst sårbare unge under 40 år kom på førtidspension.

/ritzau/