Redning på vej til udvisningstruede børn

Senest i begyndelsen af februar kan udvisningerne af små børn, som er blevet nægtet familiesammenføring, sættes i bero.

- Jeg er glad for, at vi sandsynligvis kan sætte udvisningerne i bero allerede fra februar, siger Zenia Stampe (R). Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De børn, som stod til at blive udvist af Danmark inden for de næste måneder, får efter alt at dømme lov til at blive.

Regeringen vil nemlig sætte tempo på forhandlingerne, som skal munde ud i en lempelse af reglerne for familiesammenføringer af børn. Dermed behøver børnene alligevel ikke vente på, at Folketinget får vedtaget ændringerne, før deres udvisninger kan sættes i bero.

Det står klart efter et møde mellem regeringens udlændingeordførere og justitsminister Morten Bødskov (S) onsdag morgen.

- Jeg er glad for, at vi sandsynligvis kan sætte udvisningerne i bero allerede fra februar, altså inden den nye lovgivning er vedtaget. Det er en markant forbedring i forhold til den gamle lovgivning, som vi i den grad har været frustrerede over, siger de radikales udlændingeordfører, Zenia Stampe, som selv deltog i mødet.

Sammen med Enhedslisten har særligt Det Radikale Venstre tordnet mod, at børn på helt ned til to år får afslag på at blive familiesammenført i Danmark, fordi de ikke findes »integrationsegnede.«

Små børn faldet i lovgivningshul

Senest har sagerne syv-årige Phatteera, syv-årige Zichun, otte-årige Ripa og 13-årige Sirapat fyldt meget i medierne. Mens Phatteera og Ripas udvisninger er sat i bero, indtil deres sager er færdigbehandlede, er Sirapat og Zichun blevet udvist til henholdsvis Thailand og Kina tidligere i år.

- Jeg rigtig ked af, at nogle børn er faldet i dét hul, der er opstået mellem, at vi kom til magten, og til vi får ændret lovgivningen. Men nu gør vi hullet væsentligt mindre, siger Zenia Stampe.

Den endelige aftale skal forhandles på plads mellem forligspartierne Liberal Alliance og Enhedslisten. Hos sidstnævnte er man fortrøstningsfuld:

- Vi er nået et stykke nu. Regeringens udgangspunkt var jo, at der først skulle ske noget, når loven var blevet vedtaget, siger politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun understreger, at Enhedslisten stadig er helt uenig med regeringen i, at man ikke kan sætte sagerne i bero med det samme.

- Som reglerne er i dag, beror udvisningerne ikke på en reel vurdering af børnene og deres situation. Jeg er i tvivl om, at dén praksis lever op til børnekonventionen, siger hun.

I 2004 strammede V, K, DF og S udlændingeloven sådan, at børn af indvandrere kunne nægtes familiesammenføring, hvis der var gået mere end to år fra forældrenes ankomst til Danmark, til børnene selv kom hertil. Det er blandt andet dén regel, som SRSF-regeringen gøre op med.