Rederiforening: EU-indsats i Middelhavet skal øges nær Afrika

Så længe EU ikke sætter ind der, hvor bådflygtningene stævner ud, så nytter det ikke noget, lyder det fra Danmarks Rederiforening, som opfordrer EU til at øge indsatsen tættere på Nordafrikas kyst.

Skal man hjælpe de mange bådflygtninge, der sejler ud fra Libyen med kurs mod Europa, så hjælper det ikke noget, at EU kun øger indsatsen ud for Italiens kyst og ikke også ud for den nordafrikanske kyst.

Det mener Danmarks Rederiforening, efter EUs stats- og regeringschefer torsdag aften mødtes for at diskutere situationen i Middelhavet, hvor tusindvis af bådflygtninge forsøger at krydse Middelhavet.

Resultatet af mødet blev en markant øget indsats i området ud for Italiens kyst, mens der kun lægges op til en begrænset indsats tæt på Afrika.

»Det er positivt, at EU sætter ind og tredobler indsatsen. Men skal man hjælpe de handelsskibe, der i disse dage redder tusindvis af flygtninge i Middelhavet, så er man nødt til at rykke indsatsen tættere på der, hvor flygtningene stævner ud og i dag er overladt til at blive samlet op af handelsskibe,« siger administrerende direktør i Danmarks Rederiforening, Anne H. Steffensen, i en pressemeddelelse.

Skibe fra danske rederier har de seneste uger deltaget i eftersøgnings- og redningsaktioner og reddet mere end 1.100 bådflygtninge i Middelhavet.

Udover at indsætte flere rednings- og overvågningsfartøjer vil EU sætte ind over for menneskesmuglerne, dæmme op for flygtningestrømmene i Afrika og gøre en indsats i de nærområder, som flygtningene flygter fra.

Fra Danmarks Rederiforening lyder der ros til stats- og regeringscheferne for også at planlægge en langsigtet indsats i Nordafrika.

»Det er nødvendigt, hvis man vil løse problemerne på lang sigt, ligesom det er vigtigt, at man laver en målrettet indsats over for menneskesmuglerne. EU og resten af verdenssamfundet må bare gøre sig klart, at dette er en problematik, der tager tid og kræver ressourcer at løse, hvis vi vil stoppe den ulykkelige situation, vi har været vidner til i den seneste tid,« siger Anne H. Steffensen.