Redaktør: Velkendt Lykketoft-kritik af Thorning og Løkke

Det får næppe konsekvenser for Lykketoft, at han i lækket tale kalder Løkke en svindler, vurderer kommentator.

Læs mere
Fold sammen

København: Ret kluntet. Sådan betegner politisk redaktør fra Fyens Stiftstidende, Elisabet Svane, sagen om Mogens Lykketofts lækkede tale.

Den nuværende formand for FN's generalforsamling og tidligere socialdemokratiske formand kaldte ifølge Berlingske Thorning-regeringen "talent- og profilløs" og statsminister Lars Løkke Rasmussen for "en lille svindler" i en tale ved sin 70-års fødselsdagsreception 9. januar.

- Når han åbner munden, lytter verden. Hvis han gerne ville have fortalt danskerne, at han synes, at Løkke er en svindler, har han haft mange lejligheder til at gøre det, siger Elisabet Svane til Ritzau.

- Han er tidligere partiformand, tidligere folketingsformand og nu formand for FN's Generalforsamling. Så det er kluntet at skrive det i en tale, som man sender ud til folk, hvis det ikke er noget, man vil have videre ud.

Lykketoft beklager over for Berlingske det, han betegner som "et følelsesudbrud" - og at en gæst har viderebragt noget, der "bidrager til absolut utilsigtet offentlig debat".

Han sendte selv talen ud på mail til gæsterne fem dage efter fødselsdagsreceptionen den 14. januar.

- Den er skrevet ned, så det var ikke på den måde noget vredesudbrud, siger Elisabet Svane.

- Det er svært at have et vredesudbrud, man skriver ned, fremfører som tale, og så nogle dage efter sender ud.

Adskillige politiske venner og fjender tager i Berlingske afstand over for Lykketofts hårde ord. LA-formand Anders Samuelsen kalder det direkte "uværdigt", men Elisabet Svane vurderer ikke, at det får nogen konsekvenser for hverken Lykketoft selv eller Socialdemokraterne:

- Hans synspunkter er velkendte. Lykketoft har været en af Thornings største kritikere. Hans kritik af Løkke har vi også hørt mange gange før. Han siger det på en anden og skarpere måde, men selve synspunktet har han fremført før.

- Så jeg kan ikke se, at det kan få nogen konsekvenser for ham. Han stopper i FN senere på året, vender tilbage til Folketinget - og det er der ingen, der kan tage fra ham.

/ritzau/