Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
De Konservatives exit fra forhandlingerne om en kommende regering er et forsøg på at genopbygge partiets troværdighed.
Det er analysen fra Casper Dall, politisk redaktør på Avisen Danmark.
Han henviser til, at Søren Pape Poulsen før valget slog fast, at han ikke kunne se Mette Frederiksen (S) fortsætte som statsminister.
»Hvis der er noget, Søren Pape Poulsen ikke har så meget af efter den her valgkamp, så er det troværdighed.«
»Efter den her melding går han i gang med at forsøge at bygge sig selv op som formand for De Konservative og genopbygge noget af den troværdighed, han havde meget af, før han meldte sig som statsministerkandidat,« siger Casper Dall.
Når Pape melder sig ud af forhandlingerne, får han ifølge den politiske redaktør mulighed for at tegne en skarpere profil af partiet.
»Han kommer til at kunne tegne en skarpere partiprofil, end han kunne gøre som et af de mindste partier i en bred regering.«
»Nu kommer han i stedet for til at skulle forsøge at genopbygge en form for borgerligt Danmark sammen med Alex Vanopslagh (politisk leder af LA, red.), Inger Støjberg (politisk leder af Danmarksdemokraterne, red.) og Morten Messerschmidt (formand for Dansk Folkeparti, red.).«
»Det bliver en anden opgave for Pape og De Konservative, men også en friere opgave, end det, der var udsigt til som del af en bred regering med de lænker, et regeringsgrundlag giver et parti,« siger Casper Dall.
Men De Konservatives farvel til forhandlingerne om en ny regering gør opgaven vanskeligere for Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, lyder vurderingen.
»Jeg anser det for usandsynligt, at Dansk Folkeparti eller Liberal Alliance kommer med i en bred midterregering.«
»Så det efterlader Ellemann-Jensen som den eneste borgerlige partileder ved forhandlingsbordet.«
»Det betyder, at han står i en lidt sværere position, fordi han ikke længere kan bruge De Konservative til at trække projektet i en borgerlig, liberal retning,« siger Casper Dall.
Regeringsforhandlingerne har snart været i gang i fem uger. I sidste uge blev Enhedslisten, Alternativet og Nye Borgerlige siet fra.
Officielt er der der nu seks partier med i forhandlingerne med den kongelige undersøger, Mette Frederiksen.
De øvrige partier, der indgår i forhandlingerne, er Venstre, Moderaterne, De Radikale, SF, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.
/ritzau/