Redaktør om Alternativet-valg: Klima og forholdet til S får betydning

Kandidatfeltet til valget i Alternativet er meget bredt, mener redaktør, men især tre skiller sig ud.

Den 16. december 2019 meddelte Uffe Elbæk, at han per 1. februar i år stopper som politisk leder af Alternativet. Derfor skal partiets medlemmer nu vælger en ny leder, og indtil videre har hele seks kandidater meldt sig på banen. (Arkivfoto) Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Når Alternativet skal vælge en ny politisk leder, kan særligt områder som klima og partiets parlamentariske rolle få stor betydning for valget.

Sådan lyder vurderingen fra Thomas Funding, politisk redaktør på avisen Danmark, op til mandagens ekstraordinære landsmøde, hvor Alternativet skal ændre vedtægter forud for det endelige valg den 1. februar.

»Vi får en test af, hvor afgørende klima er for baglandet, og så ser vi forskellige tilgange til, hvilken parlamentarisk rolle Alternativet skal have,« siger han.

Indtil videre har seks kandidater meldt sig på banen.

Fra Alternativets folketingsgruppe, som består af fem medlemmer, har kun én kandidat meldt sig, nemlig Rasmus Nordqvist, som er politisk ordfører på Christiansborg.

Derudover har folketingskandidat i Nordsjællands Storkreds og klimapolitisk forsker Theresa Scavenius meldt sig.

Det samme har Rasmus Foged, folketingskandidat og regionsrådsmedlem i Region Midtjylland, Mette Rahbek, folketingskandidat på Fyn, og Mira Issa Bloch, folketingskandidat og medlem af byrådet i Skanderborg.

Senest har Josephine Fock, som er medstifter og tidligere gruppeformand for folketingsgruppen, annonceret sit kandidatur.

Thomas Funding anser Josephine Fock, Rasmus Nordqvist og Theresa Scavenius som favoritter.

»Det er svært at vurdere, hvem der står stærkest.«

»De, der synes, at Elbæks linje ikke har været den rigtige, vil nok overveje, hvorvidt Nordqvist skal være den nye leder, når han er så meget pot og pande med Elbæk.«

»Søger man i stedet mere samarbejde med S, er det Josephine Fock, som vil trække Alternativet tættere på S. Vil man have en hårdere opposition - især på klimaområdet - er Scavenius en interessant kandidat,« lyder vurderingen.

Thomas Funding understreger, at ingen kan være sikre på noget endnu, for "Alternativets veje er lidt uransagelige".

»De gør nogle gange ting, som er, ja, alternative. Én ting er, hvad man som jeg, der har en meget traditionel forståelse af politik, synes er klogt at gøre, men Alternativet har en anden tilgang,« lyder det.

/ritzau/