Redaktør: Østergaard kører egoistisk ridt med reform-udmelding

Morten Østergaard har indset, at regeringssamarbejdet med Socialdemokraterne ikke vil bestå efter et kommende folketingsvalg, siger politisk redaktør om den radikale leders varsling af flere skrappe reformer.

Endnu engang har den radikale leder, Morten Østergaard (R), markeret sit parti med en soloudmelding, som regeringspartneren Socialdemokraterne ikke helt kan forene sig med.

Og det vidner om, at han udmærket er klar over, at sandsynligheden for, at de Radikale og Socialdemokraterne skal deles om ministerkontorerne igen efter et kommende folketingsvalg, er meget lille, vurderer politisk redaktør på Radio24syv Jesper Termansen.

Morten Østergaard har søndag i forbindelse med de Radikales nytårsstævne bebudet et opgør med forsørgerstaten, og vejen frem for at få flere danskere i arbejde og væk fra passiv fra forsørgelse er ifølge den radikale leder klar: Flere skrappe reformer.

»Han har gang i et egoistisk ridt, som handler om en maksimering af sit eget partis stemmer. Det er fuldstændig som en blank erkendelse af, at regeringssamarbejdet med Socialdemokraterne måske synger på sidste vers,« siger Jesper Termansen.

Morten Østergaards sigte er, at flere danskere skal kunne forsørge sig selv, og han peger blandt andet på, at den nye dagpengereform, som regeringen har bebudet efter et valg, blandt andet skal øge arbejdsudbuddet og flytte endnu flere væk fra passiv forsørgelse.

»Det, han siger, er jo en direkte provokation over for de socialdemokrater, som har en lempelse af dagpengereformen allerøverst på dagsordenen,« betoner Jesper Termansen, der ser det som »en løsnelse af bindingerne mellem de to regeringspartier«.

Morten Østergaard har tidligere lagt afstand til Socialdemokraterne, da han efter et besøg i to flygtningelejre i Jordan og Libanon for en måned siden sagde, at politikerne er nødt til at planlægge asylpolitikken efter, at de syriske flygtninge skal være i Danmark i årevis.

»Den sved hos Socialdemokraterne. Og nu sender han nogle klare signaler til det radikale bagland om, at han ikke har tænkt sig at droppe dagpengereformen, og at der vil være fuld skrue på reformprocessen, selvom det er dybt ubehageligt i mange socialdemokraters ører,« forklarer Jesper Termansen.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Ole Hækkerup (S), afviser at kommentere Morten Østergaards reformudmelding over for Berlingske Nyhedsbureau.

Til gengæld vil de Konservatives politiske leder, Søren Pape Poulsen (K), gerne understrege, at Morten Østergaards bebudede reformer modtages positivt hos hans parti, men at den radikale leder nok er nødt til at se sig om efter alternative samarbejdspartnere end de sædvanlige.

»Han må jo sætte sin lid til, at der er en række borgerlige partier, der vil være med til at gennemføre det her, for det kommer da aldrig nogensinde igennem med SF, Enhedslisten og Socialdemokraterne. Det er jo stik modsat, hvad de har sagt,« siger Søren Pape Poulsen.

Morten Østergaard taler desuden om, at han vil mindske antallet af fattige, og det får Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen (Ø), til at gå i rette med de reformer, regeringen allerede har lavet:

»Jeg synes, det er dejligt, hvis de Radikale gerne vil have færre fattige. Så forstår jeg bare ikke, hvorfor de har lavet reformer af kontanthjælp, førtidspension og fleksjob, som faktisk har gjort nogle af dem, der har allermindst, endnu fattigere.«