Rasmus Prehn er kisteglad over ny byggeaftale

Den socialdemokratiske trafikordfører, der tirsdag gjorde sig upopulær med en kronik om anlægsloftet, er glad for, at kommunerne nu får lov til at bruge flere penge på nybyggeri.

ARKIVFOTO. Socialdemokraternes trafikordfører Rasmus Prehn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen

Socialdemokraten med den »dårlige hørelse«, trafikordfører Rasmus Prehn (S), som tirsdag blev sat på plads af partiets politiske ordfører, er en glad mand i dag.

Regeringens beslutning om at hæve anlægsloftet kommer nemlig dagen efter, at hans udskældte kronik om selvsamme emne skabte furore i den socialdemokratiske folketingsgruppe.

- Det ligger jo i forlængelse af det, som jeg skrev i mit indlæg. Jeg skriver netop, at man skal lave en justering af anlægsloftet, og det er jo det, der kommer nu, så jeg synes, det er et godt skridt i den rigtige retning, siger Rasmus Prehn.

Anlægsloftet bliver hævet fra 16 til 18 milliarder kroner som en del af en ny aftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening, KL. Det betyder, at landets borgmestre nu får lov at bruge endnu flere penge på for eksempel nybyggeri og renovering af bygninger i år.

Der er dog ikke tale om, at kommunerne samlet set må bruge flere penge i 2013. Beslutningen er taget, fordi kommunerne har budgetteret med en billigere drift - altså af skoler, institutioner og ældrecentre - i år, og de penge kan nu »veksles« til anlægskroner.

- Jeg er kisteglad over, at kommunerne nu får lov til at sætte noget anlægsarbejde i gang - energirenovere nogle offentlige bygninger og bygge nødvendige børnehaver, samtidig med at man kan flytte folk fra arbejdsløshedskøen over i aktiv beskæftigelse, siger Rasmus Prehn, der dog ikke vil tage æren for noget.

- Politik handler ikke om ære, men om resultater, siger trafikordføreren.

Det er da også en aftale, der har været længe undervejs, fortæller økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R).

- Allerede før jul inviterede vi kommunerne til at lave den her aftale. Nok er vi hurtige, men så hurtige er vi altså ikke, siger ministeren, der håber på, at aftalen kan skabe arbejdspladser allerede i år.

- Kommunerne skal i forvejen bygge for 16 milliarder, og de er godt i gang. Men det her gør, at de sidste projekter også kan komme med, og det betyder, at det giver arbejdspladser også i 2013, siger Vestager.

Aftalen mellem regeringen og kommunerne skal endeligt godkendes af KLs hovedbestyrelse torsdag.