Radikalt opråb fra dansk politiks øde flygtninge-ø

Socialdemokraterne rakte i går hånden frem til Venstre med et signal om, at de to partier bør kunne enes om en stram udlændinge- politik. Men fra Folkemødet på Bornholm gjorde den radikale Morten Østergaard sit til at spolere billedet af en rød regering på strammerkurs.

»Det her handler om mennesker af kød og blod, som er på flugt.« De Radikales leder, Morten Østergaard, holdt på Folkemødet på Bornholm en tale, der viser, at hans parti i flygtningespørgsmålet står ret alene over for såvel den socialdemokratiske regeringspartner som de borgerlige partier. Foto: Nils Meilvang Fold sammen
Læs mere

Ingen tvivl om, at Morten Østergaard (R) brændte stærkest igennem med sit budskab på en torsdag, hvor udlændingedebatten igen var det altdominerende tema i valgkampen. I hvert fald retorisk set.

Fra talerstolen på Folkemødet på Bornholm appellerede den radikale leder til, at den danske valgkamp ikke udvikler sig til en »rituel stammedans« på ulykkelige flygtninges skæbne.

»Der er ikke nogen, der står på en strand i Libyen og sætter deres liv på spil i faldefærdige joller hen over Middelhavet efter nøje at have studeret Karnovs lovsamling over, hvilke vilkår der byder sig til, hvis de skulle komme til et lille land i det nordlige Europa. Det er folk, der flygter fra noget,« lød det fra den radikale leder.

Men lige så stærk talen var, lige så symbolsk var det, at den blev fremført fra en ø langt ude i Østersøen.

S rækker hånden frem til V

For den radikale leder står svært alene i udlændingepolitikken. Tidligere på dagen valgte de Radikales socialdemokratiske regeringspartnere ligefrem at række hånden frem mod Venstre og opfordre til, at de efter folketingsvalget laver politik sammen på området.

»Det er vores ambition at stå i spidsen for brede aftaler på udlændingeområdet efter valget. Venstre og Socialdemokraterne bør kunne mødes om brede udlændingepolitiske aftaler,« sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på et pressemøde i det socialdemokratiske gruppeværelse på Christiansborg.

Her relancerede statsministeren og justitsminister Mette Frederiksen (S) en række af partiets holdninger på udlændingeområdet under overskriften »Vi skal kunne følge med« for at fastslå, at Socialdemokraterne står for en stram udlændingepolitik.

Det betyder bl.a., at alle flygtninge betegnes som jobparate, at flere flygtninge vil få midlertidige opholdsvilkår, og at fremtidens asyludgifter så vidt muligt skal dækkes af udviklingsbistanden.

»Vi har sendt flere udlændinge ud af landet end den tidligere regering, og det vil vi fortsætte med. Vi vil undersøge muligheden for at bruge udviklingsbistanden til at sikre flere hjemsendelser af afviste asylansøgere, for hvis man ikke har en fremtid i Danmark, skal man ikke være her,« sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) under fremlæggelsen af udspillet.

Men de tiltag vil ikke stoppe flygtningestrømmen til Danmark, mener Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, der overhovedet ikke er interesseret i at tage imod den fremstrakte hånd fra Socialdemokraterne.

»Vi kommer ikke til at føre en lempeligere udlændingepolitik, og det vil ske med Socialdemokraterne. Du kan jo selv høre, hvordan deres regeringspartner Morten Østergaard praler med, at regeringen har gennemført 45 lempelser på udlændingeområdet,« siger Inger Støjberg.

»Det her er ikke skæg med tal«

Skulle nogen ikke have hørt det, så gentog den radikale leder budskabet på Bornholm.

»Gu’ er jeg da stolt af de forbedringer, vi har lavet i det danske asylsystem,« sagde Østergaard fra talerstolen.

Og som for at understrege, at han ikke alene fører valgkamp for at gøre livet surt for regeringsfællerne i Socialdemokratiet, langede han specifikt ud efter de borgerliges statsministerkandidat, Lars Løkke Rasmussen.

»Der er masser af tal og fakta, der fyger gennem luften. Virkeligheden er, at vi får samme andel af de flygtninge, som vi tidligere har gjort. Men der er bare flere af dem, end der har været i rigtig, rigtig, rigtig mange år. Derfor, Lars, det her er ikke skæg med tal. Det her handler om mennesker af kød og blod, som er på flugt,« sagde Østergaard.

Venstre, Dansk Folkeparti, de Konservative og Liberal Alliance forsøgte i går at signalere enighed i blå blok om udlændingepolitikken ved at lancere kampagnen »Udlændingepolitikken tilbage på sporet«, der blandt andet slår på, at blå blok vil indføre lavere ydelser til udlændinge og stramme udvisningsreglerne.