Radikale vil lave Danmark til »et grønt Schweiz«

Med screening af virksomheder og fordele til de miljøvenlige af slagsen, skal Danmark blive ved med at gå forrest i kampen for bæredygtighed. Sådan lyder det fra de Radikale i forbindelse med partiets sommergruppemøde.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bliver tænkt grønne tanker på de Radikales sommergruppemøde, og partiet lancerer tirsdag to såkaldte udkantsforslag, som skal skabe et grønnere landbrug og få flere bæredygtige virksomheder til at slå sig ned i yderområderne.

»Vi synes, Danmark skal blive ved med at gå foran som et grønt foregangsland. Vi vil gerne gå så vidt som til at sikre, at vi bliver en grøn frizone, et grønt Schweiz, hvor virksomheder tænker, at der er særligt gode forhold for at slå sig ned, hvis man er en grøn virksomhed,« siger miljøordfører Ida Auken (R).

Partiets ene forslag går på, at de virksomheder, der ønsker at slå sig ned i Danmark, skal screenes inden for 24 timer. Hvis virksomheden leverer grønne og ressourceeffektive løsninger, skal den tilbydes et såkaldt fast track.

»Vi vil sikre, at man får mulighed for at komme hurtigt igennem alle systemer - både statslige og kommunale godkendelser - og så vil vi sikre, at borgerne bliver inddraget i høringsfasen, så de bliver involveret og ser, hvordan de nye produkter tages i brug,« siger Ida Auken.

Herudover ønsker partiet at finde kommuner, som gerne vil være testkommuner for eksempelvis førerløse biler, eller det smarte energisystem, hvor man bruger energi, når den er billig, i stedet for hele døgnet.

»I godkendelsessystemet har vi tidligere givet førsteprioritet til ansøgninger i yderområderne på planlovsområdet, så myndighederne kender allerede den måde at arbejde på. Men det er stadig noget nyt at sige, at det er vores land, som gerne vil være kendt ude i verden som et sted, hvor man kan prøve grønne teknologier af,« siger miljøordføreren.

Hun pointerer, at dansk erhvervsliv godt er klar over, at en af Danmarks absolutte styrkepositioner er de grønne teknologier. Desuden har Gate21, som er et partnerskab mellem kommuner, virksomheder og vidensinstitutioner, der arbejder for det fælles mål at accelerere den grønne omstilling, selv haft lignende tanker.

»Jeg er meget optimistisk omkring, at det kan lade sig gøre,« lyder det fra Ida Auken.

De Radikales andet forslag handler om fødevareproduktionen på landet. Partiet mener, der er udvikling og nye job at hente i en grøn omstilling af dansk landbrug og ønsker derfor, at flere midler fra EUs landbrugsstøtte går til at understøtte denne udvikling. Derudover vil partiet gerne afsætte ti millioner kroner til grønne vækstspejdere, der skal finde aftagere til de grønne landbrugsvarer.

»Der er en lang række mindre virksomheder i Danmark, som er meget dygtige fødevareproducenter, om som har produkter af så høj kvalitet, at de vil kunne afsættes i meget større mængder - også i udlandet. Men mange producenter skal bruge uforholdsmæssig meget tid på at finde aftagere. Restaurationsmiljøet bruger omvendt lang tid på at finde producenterne. Vi vil gerne lave et hold af talentspejdere, som kan få forbundet de to led,« siger Ida Auken.

Talentspejderne skal både forbinde køber og sælger og rådgive sælgere om produktudvikling og markedsføring.

De Radikales sommergruppemøde finder sted mandag og tirsdag på Egelund Slot i Fredensborg.