Radikale vil lade EU fordele asylansøgere

Radikale ønsker en mere solidarisk fordeling af asylansøgere mellem EUs medlemsstater. Socialdemokraterne er uenig, mens Venstre mener, at Radikale har fået solstik.

ARKIVFOTO fra asylcenter Sandholmlejren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bent K Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er behov for, at man inden for EU sørger for at fordele flygtninge mere solidarisk end i dag. Det mener Radikales udviklings- og menneskerettighedsordfører, Lone Loklindt (R).

Hun peger på, at de nuværende fællesregler for asylområdet i EU er brudt sammen.

»I dag står en række lande med meget store byrder uden at have evner eller kapacitet til at løfte opgaven. Det må vi kunne gøre på en mere fornuftig måde. Vores drøm er en mere solidarisk fordelingsnøgle og en fuldt integreret asylpolitik med EU,« siger hun til netavisen Altinget.

I dag har Danmark et EU-retsforbehold, men det Radikale forslag vil betyde, at Danmark helt skal tilslutte sig EUs asylregler.

Radikale har ikke lagt sig fast på, om fordelingen af flygtninge og asylansøgere skal bestemmes ud fra for eksempel et lands samlede BNP eller BNP per indbygger, eller hvor fordelingen skal bestemmes fra i EU-systemet.

»Pointen er, at det skal være en mere retfærdig fordeling i EU, så man løfter efter evne og kapacitet. I dag er der lande, som kører på frihjul,« lyder fra Lone Loklindt, der understreger, at det ikke er regeringens politik at arbejde for mere solidariske EU-asylregler.

Socialdemokraterne afviser klart Radikales forslag.

»Vi ønsker ikke, at der er en risiko for, at vores asylregler slækkes. Vi har en stram asyllov, og det skal vi holde fast i. Derfor er jeg glad for, at regeringen fælles arbejder for ikke at skulle have fælles asylregler,« siger udlændinge- og integrationsordfører, Mette Reissmann (S) til Altinget.

I stedet mener hun, at man skal opretholde et pres på de lande, der ikke kan sikre ordentlige vilkår for asylansøgere.

I Venstre mener retsordfører Karsten Lauritzen (V), at »Radikale må have fået solstik«.

»Vi skal glæde os over, at retsforbeholdet holder os ude af en fælles EU-asylpolitik. Det ønsker vi bibeholdt efter en folkeafstemning om retsforbeholdet,« siger han til Altinget.

Ideen om at EU skal koordinere fordelingen af asylansøgere blandt medlemsstaterne møder derimod opbakning hos SF og Enhedslisten, der er regeringens støttepartier.

»Vi har altid ment, at der var behov for en mere solidarisk, international koordinering af flygtningeopgaven. Det kunne være gennem EU eller FN. For der er ingen tvivl om, at lande som Grækenland og Italien er pressede og ikke kan klare opgaven,« siger Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen (Ø) til Altinget.

Retsordfører for SF, Karina Lorentzen (SF), mener også, at der brug for at ændre reglerne.

»Der er behov for en fælles løsning i EU, selvom det ingen gang på jorden har i hverken Danmark eller EU på nuværende tidspunkt. Men situationen er uholdbar, og debatten vil komme,« siger hun til Altinget.

BNB