Radikale vil have gråzoneprostitution på dagsordenen

Der er behov for langt mere viden blandt både børn, unge, pædagoger og politikere for at undgå, at unge piger bytter sex for gaver, understreger de Radikales ligestillingsordfører.

Foto: MARTIN OESER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi ved slet ikke nok om gråzoneprostitution, og vi ved heller ikke, hvad vi kan gøre ved det.

Det er ifølge ligestillingsordfører for de Radikale Liv Holm Andersen (R), hvad der gør sig gældende, når det kommer til problemstillingen med, at piger på helt ned til ti år tilbyder sex for at få gaver eller penge - den såkaldte gråzoneprostitution.

Udmeldingen kommer, efter behandlingscentret LivaRehab i en ny rapport, som Berlingske præsenterer onsdag, kan berette, at ni ud af ti af 110 adspurgte medarbejdere på sociale opholdssteder kender til problematikken med prostitution i den grå zone, men at kun en tredjedel ved, hvordan de kan hjælpe pigerne.

Spørger man den radikale ligestillingsordfører, er det ikke kun på medarbejderområdet, at informationen halter.

»Udover at der er behov for fokus på problemet blandt fagpersonalet - pædagoger, læger og andre, der omgås de her piger - så er der også brug for at oplyse de unge selv, og der er behov for fokus på det blandt os politikere,« siger Liv Holm Andersen.

Ifølge ligestillingsordføreren er det altafgørende, at problemet bliver prioriteret nu, så der kan tages hånd om det. Og selve kontakten til de unge spiller en vigtig rolle, når det kommer til at få standset gråzoneprostitutionen, mener hun.

»Der er flere unge, der accepterer, at der ikke er noget galt i at bytte gaver for sex, og det er et stort problem. Derfor skal vi have snakket med dem om det og fortalt dem om konsekvenserne,« siger Liv Holm Andersen, der onsdag er medvært ved en konference om netop gråzoneprostitution på Christiansborg.

For det er tid til handling, understreger hun:

»Der har generelt set ikke været et godt nok politisk fokus på det her, og det skal vi se på, hvordan vi får lavet om på. Vi skal alle sammen i arbejdstøjet og hjælpe hinanden med at få det her på den politiske dagsorden nu.«