Radikale vil have brugerbetaling undersøgt

Flere radikale folketingskandidater er positive over for betaling for lægebesøg. Den politiske ordfører afviser, men hun ønsker en undersøgelse af brugerbetaling generelt.

Det er ikke kun politikere fra den borgerlige opposition, der går ind for brugerbetaling hos de praktiserende læger.

I netavisen Altingets kandidattest siger flere radikale politikere også, at de er helt eller delvist enige i, at en konsultation hos den praktiserende læge bør koste 100 kroner.

Folketingsmedlem Andreas Steenberg (R) erklærer sig eksempelvis »helt enig« i spørgsmålet, men det er stik imod partiets holdning, understreger politisk ordfører Camilla Hersom (R).

»Det skal være nemt at komme til praktiserende læge, og det vil have en social slagside, hvis man indfører brugerbetaling,« siger hun.

Den politiske ordfører begrunder den radikale støtte til brugerbetaling med, at partiet ønsker hele systemet undersøgt. Men målet er, at brugerbetaling skal være mere retfærdigt, så de fattige og udsatte danskere ikke afskæres fra behandling.

»Det er rigtigt, at vi gerne vil have kulegravet det nuværende system, så det bliver mere socialt retfærdigt. Men jeg vil gerne understrege, at vi udelukker brugerbetaling hos de praktiserende læger,« siger Camilla Hersom.

Andreas Steenberg ønsker ikke at uddybe sin holdning til brugerbetaling.