Radikale Venstre udelukker at pege på en ren S-regering

Nu melder regeringens støtteparti Radikale Venstre klart ud i Politiken: Hvis Socialdemokratiet selv kan danne flertal efter næste valg, går partiet i opposition.

I november rettede den radikale leder Sofie Carsten Nielsen (RV) en alvorlig kritik af regeringen i Berlingske. »Jeg kan ikke se for mig, at vi bare fortsætter på samme måde som i de seneste år – som støtteparti for en etpartiregering, der kører i den rille, de gør nu. Det er ikke langtidsholdbart,« sagde hun dengang. Nu har partiet besluttet, at den ikke at støtte en etpartiregering igen efter næste valg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen (Arkivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Radikale Venstres leder Sofie Carsten Nielsen siger nu til Politiken, at partiet ikke kommer til at støtte en etpartiregering igen.

Dermed er en ren S-regering efter næste folketingsvalg udelukket, slår hun fast. De vil kun pege på en kandidat, som vil have flere partier med i regeringen, for de drømmer om en regering hen over midten.

»Jeg kunne godt tænke mig en regering med både Socialdemokratiet og Venstre. Eller Konservative og SF. Jeg udelukker ikke noget. Det kan man måske ikke forestille sig lige nu, men det kan man i andre lande«, siger Sofie Carsten Nielsen.

Hvis Socialdemokratiet selv kan danne flertal efter næste valg, går partiet opposition, siger hun til mediet.

Allerede i november rettede den radikale leder en både alvorlig og bemærkelsesværdig kritik af regeringen i Berlingske, fordi hun mente, at regeringens »magtfuldkommenhed« var nået et hidtil uset omfang.

»Jeg kan ikke se for mig, at vi bare fortsætter på samme måde som i de seneste år – som støtteparti for en etpartiregering, der kører i den rille, de gør nu. Det er ikke langtidsholdbart,« sagde hun.

»Man sætter Folketinget af«

Interviewet fandt sted kort efter, det kom frem, at blandt andet statsminister Mette Frederiksen (S) og statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen havde fået slettet sms'er fra den periode, hvor det blev besluttet, at alle mink skulle aflives.

Sofie Carsten Nielsen kaldte det »opsigtsvækkende«, at regeringen ikke tænkte på at gemme information, når de vidste, at der ville komme en undersøgelse.

Samtidig var hun fortørnet over, at regeringen forsvarede beslutningen, der viste sig at mangle lovhjemmel, ved, at det var det »rigtige« at gøre et fra et sundhedsmæssigt synspunkt. Derfor understregede hun, at partiet ville følge regeringen tæt.

Og få dage før interviewet fandt et pressemøde sted, hvor statsministeren talte om at gøre covid-19 til en samfundskritisk sygdom på ny efter indstilling fra Epidemikommissionen. Komissionens rapport blev dog udleveret så sent til Folketingets Epidemiudvalg af regeringen, at Sofie Carsten Nielsen ikke mente, at der havde været tilstrækkelig tid til at debattere indstillingen inden pressemødet.

Det var »ringeagt« over for Folketinget og Epidemiudvalget, sagde hun.

»Jeg oplever, at regeringen ikke ønsker at fremlægge planer, fordi man vil slippe for debat og kritik. Man vil hellere komme med sine initiativer løbende, så man kan fremstå handlekraftig – og så sætter man Folketinget af.«