Radikale taknemmelige over tidlig Afghanistan-exit

De Radikale kalder det en »kæmpemæssig gave«, at Danmark har mulighed for at trække kamptropperne hjem fra Afghanistan før tid.

Foto: Morten Stricker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er lettelse og taknemmelighed at spore hos de Radikale, efter beslutningen om at trække de danske kamptropper hjem fra Afghanistan til august.

»Vores forpligtelse har været at få dem hjem, så hurtigt som muligt. Det her er en kæmpemæssig gave, at vi nu er i stand til at få dem hjem,« siger partiets udenrigs- og forsvarsordfører, Rasmus Helveg Petersen (R).

»Det har været svært, og de har gjort det dygtigt. Og det bliver en fornøjelse at få dem hjem, da vi selvfølgelig ikke skal have danske soldater i risiko for at blive udsat for alskens ulykker for sjov,« fortsætter han.

Rasmus Helveg Petersen pointerer, at den danske tilbagetrækning af kamptropperne er en konsekvens af strategien, som handler om at kapacitetsopbygge afghanerne til at klare sikkerheden selv.

»Det er gået ret hurtigt, men i forskellige tempo alt efter opgave. Den opgave, som vi har haft størst held med at træne afghanerne op til, er det her med at gå patrulje og klare kampopgaver,« siger ordføreren og kalder det derfor »sund fornuft« at trække de danske kamptropper ud af landet.

»Det er den funktion, som de afghanske tropper er bedst i stand til at varetage, selve patruljeringen og kampdelen,« siger han.

Hold 15 bliver dermed det sidste danske hold med kamptropper i Helmand-provinsen. De cirka 500 soldater på holdet vender hjem til august, hvor det var meningen, at hold 16 skulle være sendt af sted.

Der kommer stadig til at være danske soldater i Afghanistan efter august 2013, men ikke kamptropper. Og antallet af danskere i Afghanistan vil blive nedtrappet fra 650 til 300 i løbet af 2013.