Radikale tager afstand fra Charlie Hebdo-udtalelse

Sven Skovmand, der er medlem af de Radikales hovedbestyrelse, står helt alene med sine holdninger om angrebet på Charlie Hebdo, siger landsformand Svend Thorhauge.

Svend Thorhauge (R). Fold sammen
Læs mere
Foto: Fotograf Sonny Munk Carlsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke i orden at sige hvad som helst. I hvert fald ikke når man udtaler sig som radikal.

Sådan lyder det fra Radikale Venstres landsformand, Svend Thorhauge, der torsdag tager dyb afstand fra udtalelserne fra Sven Skovmand, der er medlem af partiets hovedbestyrelse og tidligere folketingsmedlem.

Sven Skovmand udtaler følgende i forbindelse med en rundspørge omkring selvcensur, som Ugebrevet A4 har foretaget:

»Charlie Hebdo var selv ude om det. Hvorfor skulle de genere muslimer, som ikke har det for godt i Frankrig?«

Om arrangementet på Krudttønden i København, der blev angrebet af terroristen Omar El-Hussein, siger han:

»I virkeligheden skulle de folk, der lavede arrangementet med Lars Vilks, straffes for uagtsomt manddrab, for havde de ikke gjort det, var der ikke sket noget.«

De meldinger lægger de Radikale afstand til.

»Sven Skovmands udtalelse står helt for hans egen regning, og hans holdning vil møde utvetydig modstand fra de Radikale og fra mig. Det er bestemt ikke partiets politik, og jeg synes ikke, det er begavet sagt,« siger Svend Thorhauge i en skriftlig kommentar til Berlingske Nyhedsbureau.

»Det er vigtigt for mig at understrege, at de Radikale anser ytringsfriheden for at være én af de mest grundlæggende frihedsrettigheder, vi har. Derfor skal man netop ikke klandre de ytrende. Vi skal i stedet retsforfølge dem, der knægter ytringsfriheden gennem vold,« siger Svend Thorhauge.

Sven Skovmand var folketingsmedlem for de Radikale fra 1968 til 1972. Han har også siddet i Europa-Parlamentet, hvor han repræsenterede Folkebevægelsen mod EF i perioden 1979-84.