Radikale: Syrien-krigere skal straffes - uanset loven

Det er ikke afgørende for de Radikale, om Syrien-krigere straffes som landsforrædere eller terrorister. Justitsministeren vurderer, at det er svært at dømme dem som terrorister.

For de Radikale er det ikke vigtigt, om danske Syrien-krigere retsforfølges som landsforrædere eller som terrorister - så længe de retsforfølges. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gail Orenstein
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For de Radikale er det ikke vigtigt, om danske Syrien-krigere retsforfølges som landsforrædere eller som terrorister - så længe de retsforfølges.

Det understreger gruppeformand Camilla Hersom (R) efter justitsminister Mette Frederiksens (S) melding om, at regeringen vil have danskere, der rejser til Syrien eller Irak for at kæmpe side om side med terrorgrupper som Islamisk Stat (IS), dømt efter de såkaldte landssvigerparagraffer.

»Det er afgørende for os, at de kan retsforfølges. Om det så foregår efter den ene eller den anden paragraf, det betyder mindre. Derfor er man også nødt til at skelne mellem, om det er paragraffen, man taler om, eller om det er landsforræder som politisk begreb,« siger Camilla Hersom.

Lige nu taler justitsministeren om landsforræder som et politisk begreb, påpeger den radikale gruppeformand. Straffelovrådet har nemlig fået til opgave at se på, hvordan det er muligt at dømme Syrien-krigere som landsforrædere, og indtil den vurdering er klar, handler det kun om politik, siger Camilla Hersom.

»Jeg synes, vi skal afvente Straffelovrådets vurdering for at se, efter hvilken paragraf vi dømmer folk bedst. Det er det, der er det afgørende,« siger hun.

Mette Frederiksens udmelding er en ren kovending i forhold til det, udenrigsminister Martin Lidegaard (R) sagde i oktober, da landsforræder-debatten var oppe at vende i forbindelse med, at Folketinget skulle stemme om at sende F-16-fly til Irak.

Her krævede de borgerlige partier svar på, om danske statsborgere kunne dømmes som landsforrædere, hvis de rejste til Syrien eller Irak for at kæmpe mod danske soldater. Den radikale udenrigsminister svarede, at Syrien-krigerne skal dømmes efter terrorbestemmelsen, og det har fået flere til at spekulere i, om der er uenighed internt i regeringen.

Men det afviser Camilla Hersom.

»Der er ingen uenighed. Men det, der pågår lige nu, er en undersøgelse af, på hvilket juridisk grundlag man kan retsforfølge landsforrædere. Derfor er Mette Frederiksens melding i dag jo en politisk melding og en stærk værdibåren melding om, hvordan hun opfatter Syrien-krigere. Hun siger selv, at det juridiske er ved at blive undersøgt. Og der er vi enige med hende. De her mennesker skal vi gå hårdt til,« understreger R-politikeren.

Mette Frederiksen forklarer onsdag efter et møde i folketingssalen, at det er svært at dømme Syrien-krigere som terrorister, selv om det kan give fængsel på livstid, mens en dom efter landssvigerparagrafferne maksimalt giver 16 års fængsel.

»Vores terrorbestemmelser er de stærkeste, vi har. Men vi kan bare ikke være sikre på, at dem, der begår kriminelle handlinger i Syrien eller Irak, kan straffes efter vores terrorbestemmelser,« siger justitsministeren.

»Når det så er sagt, så er jeg i lighed med de Radikale mindre optaget af, hvad det er for nogle bestemmelser, vi kan straffe efter, hvis vi kan straffe dem og løfte bevisbyrden,« fastslår Mette Frederiksen.