Radikale styrer mod massiv valgsejr: »Hvis det her holder, så får vi de helt afgørende mandater«

I en foreløbig exitpoll står de Radikale til næsten at blive fordoblet. Samtidig går Socialdemokratiet en smule tilbage.

Valgfest hos Radikale Venstre i Indre Slotsgård på Christiansborg, hvor partiet har sat et stort telt op. Der var vild jubel, da DR fremlagde exitpoll klokken 20.00, som spåede massiv radikal fremgang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Det Radikale Venstre har gang på gang igennem historien ageret kongemager i dansk politik. Hvis den tidligste exitpoll fra DR klokken 20.00 holder, ser partiet ud til at gøre det igen.

Partiet står til 8,8 procent af stemmerne - en fremgang på lidt over fire procent. Denne exitpoll er behæftet med en vis usikkerhed, men plejer at give en god indikation på retningen i valget.

Gruppenæstformand for Det Radikale Venstre, Sofie Carsten Nielsen, lyder meget glad, da Berlingske taler med hende kort efter den er udkommet.

»Det ser godt ud,« lyder hendes første kommentar.

»Hvis det her holder, så får vi de helt afgørende mandater, og det betyder, at Danmark kan komme i en helt ny retning. Det bliver vigtigt for os at få gjort op med symbolpolitikken, og det værdiskred vi har set de senere år. Vi vil have sat klimaambitionerne højere og investere i vores børns uddannelse. Vi kommer til at stå fast på alt det, vi har villet og sagt i denne valgkamp,« siger Sofie Carsten Nielsen.

Udsigt til tilbagegang for S

Samtidig ser det ud til, at Socialdemokratiet går en smule tilbage. Det kan blive afgørende for styrkeforholdet, hvis den Radikale leder Morten Østergaard skal lægge arm med socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen om et regeringsgrundlag efter valget. Sofie Carsten Nielsen understreger, at det er vigtigt med et godt valgresultat inden mulige kommende svære forhandlinger.

»Det er mandaterne, der taler i sådan en situation. Jo, større styrke man får under valget. Jo, stærkere går man ind til forhandlingerne. Det er helt givet, at det er sådan det foregår,« forklarer hun.

De Radikale har sagt meget tydeligt, at de vil vælte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), hvis der kommer et nyt flertal, men Morten Østergaard har sat hårde krav for dernæst at pege på Mette Frederiksen.

Han vil først forhandle en aftale, inden han kan pege endegyldigt på hende som statsminister. De Radikale ønsker sig blandt andet et opgør med Dansk Folkepartis indflydelse på integrations- og udlændingepolitikken og flere hænder på arbejdsmarkedet blandt andet fra udlandet. Kravene er ikke socialdemokratisk ønsketænkning.