Radikale skattetanker skaber rød vrede

SF og Enhedslisten dumper Morten Østergaards ønske om at gøre det billigere at drive virksomhed i Danmark. S afviser også store skattelettelser til erhvervslivet.

Skatteminister Morten Østergaard (R) modtager langt fra jubel fra de røde partier oven på sin udmelding om skattelettelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skatteminister Morten Østergaard (R) kan godt glemme alt om at få regeringens støttepartier til at stemme for de skattelettelser til erhvervslivet, som de Radikale gerne vil gennemføre inden folketingsvalget.

SF og Enhedslisten afviser ønsket i skarpe vendinger, mens Socialdemokraterne afviser radikale ændringer af virksomhedernes beskatning.

»Det er helt vanvittigt på nuværende tidspunkt at tale om flere skattelettelser til erhvervslivet. Vi synes sådan set, at regeringen har tilgodeset erhvervslivet rigtig, rigtig meget, og nu må det være de allermest fattige danskere, der står for tur,« siger Karina Lorentzen (SF), fungerende politisk ordfører.

Per Clausen (Ø), Enhedslistens fungerende politiske ordfører, er enig.

»Hvis regeringen insisterer på det, bliver det meget svært at forestille sig en aftale mellem os og regeringen om en finanslov,« siger han og uddyber:

»Jeg forstår ikke rigtig skatteministerens melding. Sagen er jo, at regeringen både har givet skatte- og afgiftslettelser til erhvervslivet over flere omgange - uden at have nogen som helst sikkerhed for, at det fører til øget beskæftigelse«.

Thomas Jensen (S), Socialdemokraternes skatteordfører, opfordrer til at vise tålmodighed.

»Det, Morten Østergaard siger, er jo i direkte forlængelse af vækstaftalen. Her besluttede vi at nedsætte et erhvervsbeskatningsudvalg, der skal se på samspillet mellem personskatter og skatten for selvstændige erhvervsdrivende. Det er et arbejde, der pågår, og så må vi se, hvad det munder ud i,« siger han.

Thomas Jensen holder døren åben for mindre justeringer af beskatningen af erhvervslivet.

»Udvalget skal se på, om nogle af de fornuftige tiltag, vi har lavet i forhold til personskat, har en negativ effekt i forhold til, om folk bliver iværksættere eller selvstændige erhvervsdrivende. Så det er altså ikke nye selskabsskattelettelser eller store lettelser til erhvervslivet, vi taler om,« siger Thomas Jensen og påpeger, at regeringen allerede har gjort meget for at lette erhvervslivet.

Skatteminister Morten Østergaard siger til Berlingske, at det er en »vigtig radikal mærkesag« at gøre det billigere at drive virksomhed i Danmark, og at det skal helst ske inden et valg.

»Der er brug for, at vi tænker på de folk, der beslutter sig for at opgive den trygge tilværelse som lønmodtager og i stedet starter egen virksomhed. Hvis man løber en risiko, så skal der også være en tilsvarende skattemæssig begunstigelse,« siger Morten Østergaard og henviser til, at en sænkelse af skat på kapitalindkomst er et godt sted at starte.

Mens rød blok skyder Morten Østergaards skattetanker ned, møder han opbakning fra Venstre.

»Vi er altid interesserede i at gøre det nemmere at drive virksomhed - særligt for dem, der med deres egen tilværelse som indsats forsøger at starte en virksomhed op,« siger Jakob Engel-Schmidt (V), Venstres innovations- og iværksætterordfører.