Radikale: »Skal vi dø? Så lad os dø med bukserne på«

De Radikale tvivler fortsat ikke på sig selv, selv om det ser sort ud. Tidligere leder Marianne Jelved får opbakning til den klassiske linje. Og hvis vælgerne fortsætter med at sive, »så er det sådan, det er«, fastslår tidligere formand Johannes Lebech.

Partimedlemmer bakker op om den kritik af de Radikales politik, som tidligere leder Marianne Jelved i går førte frem her i avisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De Radikale ryster ikke på hånden – heller ikke efter, at tidligere leder Marianne Jelved i går i Berlingske Tidende konkluderede, at både R og hele oppositionen har fejlet fatalt i opgøret mod Fogh. Jelved fastholder den benhårde opposition som vejen frem – nøjagtig som hun selv gjorde det med udlændingepolitikken. Altså, ingen bløde kompromiser.

På partiets debatforum radikal.net er der opbakning til den klassiske radikale linje. Og det sker med stoisk ro. Mest markant sporer man den hos Flemming Nakinge Nielsen:

»Endelig en radikal udmelding, der viser vores værdier, vi er ikke sat på jorden for at tækkes S-SF-samarbejdet. Vores mål skal være et anstændigt Danmark. Det mål nås ikke ved at kopiere eller acceptere VKOs politik på rets- og flygtningeområdet,« skriver han.

Og de står nærmest i kø for at hylde Jelveds opskrift, der blandt andet består i, at hun fortryder opbakningen til terrorlovgivningen.

»Ja, den gamle dame kan stadig svinge med håndtasken og sige præcis, hvad hun mener, uanset hvad diverse spindoktorer og politiske venner og fjender måtte mene om sagen. Og mange tak for det. Helt enig med Flemming i, at vi trænger til flere af den slags ærlige udmeldinger fra danske politikere,« skriver Lars Kyhnau Hansen, der bliver suppleret af Ole Brandt:

»Partiet skal ikke genopfindes. Partiet er her og har været her siden 1905 dog fra 2001 uden egentlig indflydelse i dansk politik... Grundværdierne skal fastholdes. De er faktisk ret så tidsløse og kan bruges i 2109 også.«

Ens for tonen er samtidig, at SF – som har vokset sig langt større end de Radikale og som Socialdemokraterne nu foretrækker at henvende sig til – bare kommer for nemt om ved alting. Sådan siger også partiets tidligere formand og medlem af Europa-Parlamentet Johannes Lebech:

»Søvndal slipper alt for nemt om ved det. Han ryger lidt pibe, kører folkevogn og kommer med nogle hyggelige meldinger. Sådan er politik ikke for os radikale. Vi er ikke til det letbenede. Jeg synes ikke, at det er imponerende at se SF. Der er ikke meget tyngde,« siger Lebech.

Men altså, I må da forholde jer til, at vælgerne ikke vil have jer?

»Så er det sådan, det er,« svarer Lebech – igen med stoisk ro – og forklarer, at verden da først ville være af lave, hvis man begyndte at ændre politik for at gå efter vælgere. Sådan som SF gør, som han siger.

Erkendelse
I går fulgte leder Margrethe Vestager så i hælene på Jelved og erkendte, at hun også er ærgerlig over, at partiet støttede terrorlovgivningen. De Radikale vil nu nedsætte en kommission, der skal give politikerne et overblik over terrorlovene og deres virkning.

»Vi har brug for et køligt overblik over terrorlovene og deres virkning, så vi kan revidere dansk terrorlovgivning og sikre, at vi ikke går på kompromis med vores demokrati og retssamfund,« siger Margrethe Vestager og kommer med lidt selverkendelse:

»Jeg er ikke i tvivl om, at vi i skyggen af 11. september gik for vidt og har givet køb på vores egen retssikkerhed, så vi har fået tippet balancen mellem den enkelte borgers retssikkerhed og terrorbekæmpelse. Når vi går på kompromis med demokratiets og retssamfundets principper, vinder terroristerne. Og i den terrorlovgivning vi har gennemført, er vi gået for langt. Det kan vi se i dag, og derfor bør vi være modige nok til at sige, at dansk terrorlov skal revideres.«

Venstres politiske ordfører, Inger Støjbjerg, udtrykker dyb skuffelse over, at de Radikale fortryder loven om de administrative udvisninger og terrorlovgivningen.

»Det viser, at man ikke kan regne med de Radikale. De stikker halen mellem benene lige så snart, det koster noget. Jeg er dybt skuffet over den udmelding,« siger hun.

Men det tager de sig ikke af inde på radikal.net, hvor Støjberg i stedet bliver kaldt for støjsenderen – for lige at markere, hvem der har bukserne på. Og som Flemming Nakinge Nielsen skriver:

»Skal vi dø? Så lad os dø med bukserne på, i kamp mod smålighed og for frisind!«