Radikale siger nej til skifergasboringer på dansk jord

Den radikale klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen ønsker et stop for nye skifergasboringer på dansk land. Socialdemokraterne fastholder, at regeringens politik fortsat er at lade firmaer bore efter skifergas.

Læs mere
Fold sammen

Der skal ikke sættes flere boretårne op på dansk jord for at lede efter skifergas i undergrunden, hvis det står til de Radikale.

Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) lægger ifølge Politiken op til et forbud mod yderligere skifergasprojekter, så længe det foregår på land.

»Vi vil lade skifergassen blive i jorden og sige stop for nye tilladelser om boringer,« siger Rasmus Helveg Petersen til avisen.

De Radikale går dermed imod regeringspartnerne i Socialdemokraterne, der stadig ønsker at give lov til at udvinde skifergas, så længe det er miljømæssigt forsvarligt.

Regeringen indførte i 2012 et midlertidigt stop for nye tilladelser, men de Radikale mener altså, at pausen skal gøres permanent.

Også SF hælder ifølge Politiken imod, at der ikke skal hentes skifergas op fra dansk jord.

Socialdemokraternes erhvervsordfører, Thomas Jensen (S), står fast på, at skifergas kan bidrage positivt til samfundet, og at det fortsat er en del af regeringens politik at lade firmaer bore efter skifergas.

Aktivister fra miljøorganisationen Greenpeace besatte mandag et boretårn i Nordjylland, der skulle søge efter skifergas. Bekymringen fra naboer og interesseorganisationer er ifølge Rasmus Helveg Petersen en del af årsagen til, at de Radikale ikke ønsker at støtte fortsatte boringer på land - dog har ministeren ikke noget imod at give lov til skifergasboringer i for eksempel Nordsøen.