Radikale rækker hånden ud: »Afstanden er meget kort mellem os og Venstre«

De Radikale kalder Venstre næstformand, Kristian Jensens, budskaber i dagens Berlingske for et »nybrud«. Afstanden til Venstre er med ét blevet kort, mener de Radikales Sofie Carsten Nielsen.

De radikales stedfortrædende politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, lugter forår i forholdet mellem Radikale Venstre og Venstre.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Ord kan flytte meget i politik. Og med dagens interview i Berlingske har finansminister og Venstres næstformand, Kristian Jensen, gjort afstanden mellem regeringspartiet og Radikale Venstre langt mindre.

Det siger de radikales stedfortrædende politiske leder Sofie Carsten Nielsen.

»Kristian Jensens samlede melding er en tiltrængt forårsspire, som signalerer, at han også ønsker at gøre Danmark større og ikke mindre. Jeg ser det som et nybrud i Venstre med tilbagevenden til kerneliberale værdier,« siger Sofie Carsten Nielsen.

I interviewet forklarer Kristian Jensen, at han principielt er imod den grænsekontrol mellem Danmark og Tyskland, som Dansk Folkeparti brændende ønsker sig. Og at han i øvrigt tvivler på effekten af den nuværende midlertidige grænsekontrol.

Kristian Jensen lægger også vægt på, at han ikke oplever, at hans egne kristne værdier er truet i dagens Danmark. At religiøs påklædning må være en privat sag. Og at man bør respektere den kultur, som indvandrere har med sig til Danmark, så længe de respekterer de danske værdier.

»Kristian Jensen lægger meget tydeligt afstand til den politik og linje, der er ført af Dansk Folkeparti,« siger de Radikale Sofie Carsten Nielsen og opremser:

»At vi skal have grænsekontrol. At vi skal smide folk ud. At det er farligt, hvis folk klæder sig anderledes og tror på noget andet. Det er den politik, som Dansk Folkeparti trækker frem, og som andre partier hopper med på.«

R vil bekæmpe den dynamiske duo

Den seneste tid har DF og Socialdemokratiet fremstået som en politisk duo, der er svær at komme udenom. Det betyder bl.a., at regeringen vanskeligt kan gennemføre reformer, der øger arbejdsudbuddet – eksempelvis forhøjelse af tilbagetrækningsalderen. Og i forhold til den altid følsomme udlændingepolitik glider de Radikale og Socialdemokratiet længere og længere fra hinanden.

Synes du også, at det er klare signaler, som kommer fra Venstre, hvis man tager Kristian Jensens interview på den ene side og Inger Støjbergs politiske budskaber over en bred kam på den anden?

»Kampen foregår tydeligvis dér. Vi mangler også at se Kristian Jensens retning udmøntet i handling,« siger Sofie Carsten Nielsen og fortsætter:

»Men det er elementer, hvor hele Venstre heldigvis har sagt fra. Eksempelvis når det handler om at begrænse virksomheders muligheder for at få den arbejdskraft, de har brug for. Det er der så andre partier i Folketinget, der sammen med Dansk Folkeparti har lagt stemmer til.«

Dermed henviser det radikale folketingsmedlem og stedfortrædende politiske leder til den alliance mellem Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og SF, som sidste år aflivede den greencard-ordning, der skulle gøre det lettere for højtuddannet udenlandske arbejdskraft at komme til Danmark.

V eller S?

Hvem er Radikale Venstre så overordnet set mest enig med i dag: Socialdemokratiet eller Venstre?

»Der er ingen tvivl om, at afstanden er blevet kortere, fordi det er helt tydeligt, at Kristian Jensen og Venstre hér siger, at vi ikke skal udpege syndebukke og søge samarbejdet på tværs af grænser,« siger Sofie Carsten Nielsen.

Betyder det, at I overordnet set er mest enig med Venstre i dag?

»Afstanden mellem os og Venstre er helt klart blevet kortere. Og det er spændende. Vi peger på Mette Frederiksen, fordi vi tror, at vi kan få mest politik igennem dér. Men hvis Venstres linje hér udmønter sig i politik, har det rigtig spændende perspektiver. Det er et nybrud.«

Rækker de perspektiver så langt som til et regeringssamarbejde mellem Radikale Venstre og Venstre?

»Vi tror på, at vi – fortsat – får mest radikal politik igennem ved at pege på Mette Frederiksen. Men der er ingen tvivl om, at det er politikken, det handler om. Afstanden mellem os og Venstre er blevet kortere, og vi vil meget gerne samarbejde med Venstre og den retning, som Kristian Jensen lægger hér.«