Radikale presser Bødskov om udviste børn

Justitsministeren Morten Bødskov skal sætte turbo på arbejdet med at forhindre, at børn helt ned til to år bliver sendt ud af landet, lyder nyt krav fra Det Radikale Venstre.

Få timer inden syv-årige Phatteera risikerede at blive udvist til Thailand, greb justitsministeren ind i sagen og udsatte udvisningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privatfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er både forfærdeligt og helt uacceptabelt, at små børn bliver fjernet fra deres forældre og sendt ud af Danmark på grund af alt for stramme regler for familiesammenføring.

Det mener de radikale, som nu har indkaldt justitsminister Morten Bødskov (S) til et møde om udvisningerne af børn. Partiet vil have sat turbo på arbejdet med at lempe reglerne for familiesammenføringer, oplyser udlændingeordfører Zenia Stampe over for Berlingske:

- Vi vil bede ministeren afsøge alle muligheder for at finde en lovlig løsning, og så vil vi bede om at få fremrykket de politiske forhandlinger med henblik på at nå en politisk aftale allerede i januar eller februar, siger Det Radikale Venstres udlændingeordfører Zenia Stampe til Berlingske.

Flere politikere har foreslået at sætte udvisningerne i bero indtil regeringen og Enhedslisten var klar med de udlændingelempelser, som efter planen kommer til marts næste år. Men det mener Justitsministeriet er ulovligt.

I 2010 alene blev 206 børn under 12 år nægtet familiesammenføring med deres forældre i Danmark, viser tal fra Integrationsministeriet.

Jurist: Sager kan nemt sættes i bero

Amnesty Internationals jurist Claus Juul fastslog for nylig over for Berlingske, at justitsministeren uden det store besvær kan bede sine embedsmænd om at sætte sagerne i bero.

- Justitsministeren kan helt enkelt bede sine embedsmænd om at skrive et notat, som sætter sagerne i bero med henblik på at revidere praksis. Ministeren skal bare sige: Vi skal ikke længere have en generel formodningsregel, som pr. automatik går ud fra, at børn ikke kan integreres, sagde Claus Juul.

Men det er uklart, hvad der reelt kan lade sig gøre inden for lovens rammer. Andre jurister er nemlig tilbøjelige til at give Justitsministeriets embedsværk ret i, at det ikke er muligt for ministeren at gribe ind.

Efter at have rådført sig med sine jurister sagde Morten Bødskov selv i sidste uge:

- Vi hverken kan eller må sætte sagsbehandlingen i bero. Derfor arbejder vi på højtryk, for at få et nyt retsgrundlag.

Men han endte alligevel med at sætte en konkret sag i bero. Det drejede sig om den syv-årige pige Phatteera fra Thailand, som blandt andre TV 2 og Berlingske fortalte om i sidste uge.

Phatteera stod til at blive udvist efter at have fået afslag på familiesammenføring, selvom hendes mor er godt integreret i Danmark og taler sproget flydende. Fredag valgte Morten Bødskov at sætte Phatteeras udvisning i bero i mindst en måned indtil en klage fra familiens advokat er færdigbehandlet. Så heldig var den jævnaldrende Zichun fra Kina ikke. Hun blev udvist af Danmark i september.

Mødet med justitsministeren afholdes i næste uge, og ordførerne fra alle tre regeringspartier er inviteret.