Radikale politikere: Fremdriftsreformen har kostet stemmer

Flere fra det radikale bagland langer ud efter den udskældte fremdriftsreform, som især Morten Østergaard og Sofie Carsten Nielsen står bag. Reformen har skræmt de unge vælgere væk, lyder kritikken.

Den stærkt udskældte fremdriftsreform har skræmt de unge vælgere væk fra de Radikale og i stedet sendt dem i armene på andre partier.

Sådan lyder beskeden til reformens faddere, den radikale partileder, Morten Østergaard (R), og den afgående uddannelsesminister, Sofie Carsten Nielsen (R), fra flere politikere i det radikale bagland, skriver Politiken.

»Vi har et stærkt behov for de mennesker, som finder på at lave noget andet i deres studier og ikke bare går fuldstændig kritikløst igennem og følger strømmen. Det er de andre, der er kreative. Derfor er jeg ikke tilhænger af fremdriftsreformen,« siger eksempelvis Kristian Grønbæk Andersen (R), der er medlem af regionsrådet i Region Syddanmark, til Politiken.

Den afgående SR-regering har fået meget kritik for fremdriftsreformen, der blandt andet indebærer, at de studerende automatisk bliver tilmeldt eksaminer svarende til 30 af de såkaldte ECTS-point per semester. Især de studerende har været ude med riven, og de beklager sig over, at de har fået kortere tid til at gennemføre deres uddannelse, og de mener også, at reformen er alt for ufleksibel.

Og de studerende og Kristian Grønbæk Andersen er langt fra alene med deres kritik. Anna Mee Allerslev (R), der er beskæftigelsesborgmester i Københavns Kommune, melder sig også i koret af kritikere.

Hun mener, at de Radikale med fremdriftsreformen led et imagetab under valgkampen, siger hun til Politiken.

Også Lone Loklindt (R), der mistede sit folketingsmandat ved valget, forklarer, at hun under valgkampen mødte mange vælgere, der var uenige med partiets linje på området.

Derudover mener medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden og tidligere folketingsmedlem Charlotte Fishcer (R), at fremdriftsreformen er »et eksempel på, at vi har bevæget os hen et sted, hvor vi har glemt noget af det, vi skal stå for«.

Fremdriftsreformen blev vedtaget i 2013, da Morten Østergaard var uddannelsesminister, og siden overtog Sofie Carsten Nielsen den post.

Sofie Carsten Nielsen oplyser via sin pressechef til Politiken, at valgkampen vil blive evalueret lørdag, og at hun derfor ikke har nogen kommentarer til kritikken.

Under valgkampen udtalte den snart afgående uddannelsesminister, at man vil revurdere reformen til efteråret.