Radikale og SF savner en klar plan for indsættelse i Syrien

Danske specialstyrker, der er udsendt i Irak, får mandat til også at operere i Syrien. SF og R er imod.

Foto: Sophia Juliane Lydolph

De Radikale og SF ønsker ikke danske styrker i aktiv kamp i Syrien og har derfor sagt nej til regeringens ønske om at lade styrker indgå i aktive kamphandlinger sammen med irakiske styrker på landjorden.

- Regeringen har ikke fremlagt en klar plan for, hvordan man vil håndtere besatte områder i Syrien, når de er blevet befriet. Her skræmmer sporene fra de første Irak-krige og Afghanistan, siger udenrigsordfører Martin Lidegaard (R).

Han henviser til, at situationen i Syrien er uafklaret, og at den kommende amerikanske præsident, Donald Trump, planlægger en ny Syrien-politik.

Regeringen vil udbygge Danmarks militære indsats i Irak og Syrien, ved at specialstyrker får udvidet det mandat, de har haft indtil nu.

Dermed kan danske styrker risikere at deltage i direkte kamphandlinger i Syrien.

Også SF savner en plan for, hvad der skal ske, hvis Danmark for eksempel befrier et område.

- Vi er meget, meget betænkelige. Der er ingen planer for, hvad der skal ske. Hvis man befrier områder, hvem man skal arbejde sammen med. Der er nogle meget uklare præmisser.

- Det giver ikke god mening, at vi går med i kampen, når vi ikke kender konsekvenserne. Vi går ind i det her med hovedet under armen, siger forsvarsordfører Holger K. Nielsen.

Enhedslisten sagde allerede forud for mødet i Udenrigspolitisk Nævn nej til at udvide mandatet.

/ritzau/