Radikale ønsker undskyldning til Dansk Vestindien

De Radikale opfordrer ligesom SF, Alternativet og Enhedslisten statsministeren til at undskylde for slaveriet.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har opbakning fra et skrumpende flertal i Folketinget til at videreføre danske regeringers afvisning af at undskylde officielt for Danmarks medvirken til slaveri og slavehandel frem til 1848. Det skriver Politiken Søndag.

Regeringen har opbakning fra Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet til at afstå fra en officiel undskyldning.

Men både venstrefløjen og - som noget nyt - De Radikale opfordrer statsministeren til at levere en officiel undskyldning, når han fredag og lørdag i næste uge taler som gæst ved officielle arrangementer i St. Thomas og St. Croix ved markeringen af 100-års-dagen for salget af tre vestindiske øer til USA.

Den radikale leder, Morten Østergaard, opfordrer i Politiken Søndag Løkke til at gøre som tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).

I 2005 brugte Anders Fogh en mindebegivenhed til at undskylde officielt på vegne af den danske stat for danske myndigheders "aktive medvirken" til "at udvise folk til lidelse og død i koncentrationslejrene" under nazismen:

- Fogh udviste statsmandskab, da han undskyldte i forbindelse med 60-året for befrielsen. Jeg ville ønske, at Løkke på samme måde på nationens vegne træder i karakter ved 100-året for salget af De Vestindiske Øer.

- Det bliver lidt kunstigt, hvis man vil sige alle andre gloser end lige nøjagtig en undskyldning. Det kommer til at virke, som om man så alligevel ikke vil tage et fuldt skridt, siger han til Politiken Søndag.

Venstre nåede i denne uge frem til en anden konklusion på et gruppemøde, der bakker statsministerens linje op om at balancere mellem massiv afstandtagen til slaveriet, men uden en formel undskyldning.

- Det er en vanskelig diskussion, men jeg har vanskeligt ved at se, hvordan nogen, der ikke har gjort noget, skal sige undskyld til nogen, der ikke er blevet gjort imod, siger politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V) til Politiken Søndag.

/ritzau/