Radikale: Nemmere adgang for kloge indvandrere

De Radikale er enige med internationale topøkonomer om, at det bør være nemmere for højtuddannet arbejdskraft at komme til Danmark.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Indkomstgrænsen skal sænkes til 250.000 kroner. Sagsbehandlingstiderne for at få et green card skal ned på maksimalt en måned. Og det skal være væsentligt nemmere at gå godkendt sin udenlandske uddannelse.

Det er nogle af de konkrete forslag, som ifølge Det Radikale Venstre er nødvendige for at gøre det tilstrækkelig nemt for kvalificeret, udenlandsk arbejdskraft at komme til Danmark.

- Det er for svært at tilbyde sin arbejdskraft i Europa, hvis man kommer udefra. Hos Radikale ønsker vi at kigge på, hvordan man lemper green card-reglerne. Konkret ønsker vi, at det skal indgå som et element i regeringens 2020-plan, siger partiets arbejdsmarkedsordfører, Nadeem Farooq.

Forslagene kommer efter en række globalt anerkendte økonomer i torsdagens Berlingske opfordrer Europa til at åbne op for massiv indvandring af arbejdskraft. En af økonomerne er Arvind Subramanian, seniorrådgiver ved det velansete Peterson Institute for International Economics i Washington.

- I har et stort aldersproblem i Europa, og I har brug for flere unge. Der er behov for mere, end man kan få ved alene at åbne op for den højt kvalificerede arbejdskraft, siger han til avisen.

De radikale mener, at der burde sættes initiativer i søen allerede nu, men erkender, at det ikke kan lade sig gøre fra den ene dag til den anden. Sagen skal først forhandles i regeringen, forklarer Nadeem Farooq.

- Vi har ikke et konkret lovforslag på plads endnu, men det, vi hører fra erhvervslivet, er, at der er brug for at styrke rekrutteringen af kvalificeret arbejdskraft, siger han.

For at få opholdstilladelse efter green card-ordningen skal man i dag have mindst 100 point i et pointsystem, der tager højde for uddannelse, sprogfærdigheder, arbejdserfaring, tilpasningsevne og alder.

Eksempelvis skal man kunne forsørge sig selv og som minimum have, hvad der svarer til en dansk bachelorgrad.