Radikale lover ny udlændingekurs fra en rød regering

Radikal støtte til en ny socialdemokratisk ledet regering kræver lempelser i udlændingepolitikken.

De Radikales partileder, Morten Østergaard, vil kræve lempelser på udlændingeområdet, hvis han skal lægge mandater til en ny rød regering, bekræfter han fra Folketingets talerstol under åbningsdebatten torsdag. Scanpix/Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere

København. Traditionen tro bruger politikerne Folketingets åbningsdebat til at udstille uenigheder mellem partierne i den modsatte blok.

Således beder DF-formand Kristian Thulesen Dahl De Radikale beskrive den udlændingepolitik, der vil blive ført, hvis rød blok vinder næste folketingsvalg.

For mens Socialdemokratiet lover en fortsat stram udlændingepolitik, vil De Radikale have lempelser på flere områder.

Direkte adspurgt om De Radikale vil være parlamentarisk grundlag for en S-regering, hvis partiet ikke får indrømmelser på udlændingepolitikken, svarer partileder Morten Østergaard (R):

- Vi er imod den linje, som flertallet har ført. Hvis man vil danne regering med os - eller på grundlag af vores stemmer - så kræver det selvfølgelig også, at politikken bevæger sig i vores retning.

- Jeg gør mig ingen illusion om, at vi får hele vores politik gennemført.

Hvilke konkrete udlændingestramninger, De Radikale vil kræve sløjfet, vil Morten Østergaard ikke give noget bud på:

- De ting, vi har stemt imod, går vi selvfølgelig ikke lige pludselig ind for, siger han og pointerer i sammen åndedrag, at det må komme an på flertallet og en forhandling.

Partilederen bruger samtidig sin taletid fra talerstolen til at slå ned på tonen i udlændingedebatten, som i hans optik er kørt helt af sporet.

- Når tonen er blevet så hård, og grænserne for hvad man kan sige, er så flydende ? er det så noget, vi har besluttet? Eller er der tale om et skred, som bare sker, uden at vi helt ønsker det?

Morten Østergaard giver selv et svar på sit eget spørgsmål: Han tror, "det er frygten, der taler":

- Frygten for det, der er anderledes, frygten for dem, der mener noget andet end flertallet.

Og den frygt er blevet legitimeret af den politiske kurs gennem de seneste år, lader Østergaard forstå.

- En kurs, hvor det gradvist er blevet mere acceptabelt at udråbe flygtninge og dem uden vestlig herkomst som problemet for Danmark.

/ritzau/