Radikale kræver reduktion i landbrugets CO2-udledning

Et nyt kvotesystem skal hjælpe landbruget med at reducere sektorens udledning af CO2, foreslår klimaminister Rasmus Helveg Petersen. V og K afviser forslaget.

Et sikkert forårstegn er store maskiner, der kører gylle ud på landmændenes marker. Før spredte man det gennem luften, nu bruges andre metoder for at begrænse gyllelugten. Her er en landmand ved Vebbestrup nord for Hobro igang med arbejdet med at nedfælde gyllen på en mark, der har været brugt til majs sidste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det Radikale Venstre kræver, at landbruget reducerer sin CO2-udledning, skriver Information.

Partiet vil frem mod 2030 reducere klimabelastningen med 55 procent, og det skal landbrugte bidrage med, mener klimaminister Rasmus Helveg Petersen (R).

Det skal ske ved, at der bliver indført et nyt kvotesystem, der skal regulere landmændenes udledning, så de landmænd, der hurtigt omstiller sig til et mere klimavenligt landbrug, kan sælge deres overskydende kvoter til landbrug, som ikke har omstillet sig endnu.

»Når vi kommer frem til 2035, hvor vi er færdige med at omstille energisektoren, så vil landbruget være landets største udleder af CO2. Det skal vi se i øjnene, og der for skal der sættes et loft over landbrugets udledning,« siger Rasmus Helveg Petersen til avisen.

Han mener, at Danmark helt generelt skal nedsætte udledningen af CO2, hvilket ikke blot gælder det kul vi afbrænder, men også vores landbrug. I takt med at energisektoren bliver bedre til at erstatte kul med vind, så fylder landbruget mere i statistikkerne, lyder det fra ministeren, der mener, at kvotesystemet vil give landmændene et reelt incitament til hele tiden at blive mere og mere klimaeffektive.

Socialdemokraternes klimaordfører Jens Joel (S) er positiv over for ideen, mens Venstre og Konservative afviser.

Landbrugets interesseorganisation Landbrug&Fødevarer vil ikke kommentere forslaget, skriver Information.