Radikale kræver hurtigere handling fra lægerne

Praktiserende læger skal henvise kræftpatienter hurtigere, mener Radikale. SF kræver redegørelse på baggrund af kræftpatienters adskillelige henvendelser til egen læge.

Det er overraskende, tankeværkkende og ganske enkelt ikke godt nok, at danske kræftpatienter henvender sig adskillige gange til egen læge, før de bliver diagnosticeret.

Både de Radikales sundhedsordfører Marlene Borst Hansen (R) og Özlem Cekic (SF), der er sundhedsordfører for SF, deler ovenstående holdning, efter nye tal fra Sundhedsministeriet ifølge Berlingske viser, at kræftpatienter i gennemsnit henviser sig 24 gange til deres praktiserende læger i to år frem til, at diagnosen bliver stillet.

»Vi bliver nødt til at have den praktiserende læge meget mere i spil, end han/hun er i dag. Vi bliver nødt til at have et fokus på, at der er en meget stor opgave for den praktiserende læge. En praktiserende læge skal kunne reagere hurtigere, skal kunne henvise hurtigere og skal også kunne være til stede. Og det har vi jo problemer med rundt omkring i landet, hvor det kan være en barriere, at der er langt til den praktiserende læge,« siger Marlene Borst Hansen.

Regeringen har gennem tiden og med sit seneste sundhedsudspil haft fokus på kræftbehandling og tidlig diagnosticering. Men Marlene Borst Hansen erkender, at udfordringen ikke blot løses ved at tilføre ekstra midler til området.

»Vi har jo i regeringens sundhedsplan for de næste fire år været opmærksom på, at vores egne praktiserende læger spiller - og skal spille - en endnu større rolle i fremtiden. Vi har afsat nogle penge og adresseret, at der skal mere til, men det her handler ikke kun om penge,« siger hun og fastslår:

»Det kræver også, at de praktiserende læger selv kommer med nogle løsningsforslag til, hvad de synes, der skal ske på området. For vi så jo gerne, at de kom ud og fik mere kontakt til endnu flere mennesker.«

Özlem Cekic (SF) opfatter de nye tal fra Sundhedsministeriet som udtryk for en »utrolig alvorlig« situation, som sundhedsminister Nick Hækkerup (S) bør redegøre for.

»Det er virkelig nogle tal, vi skal tage meget alvorligt. Især fordi, at jo hurtigere man som patient får hjælp, jo større sandsynlighed er der for at overleve sin kræft. Så vi bliver nødt til at kigge på, hvad det er, der ikke fungerer i systemet. Det vil jeg tage op med sundhedsministeren og bede om en redegørelse for,« siger hun.

En redegørelse er dog ikke nødvendig, vurderer de Radikales sundhedsordfører. Hun understreger, at der er behov for at se fremad i stedet for at redegøre for fortiden:

»Jeg tror, det handler om, at vi bliver nødt til at komme i dialog med de praktiserende læger igen. Der er ingen tvivl om, at der var en kæmpe konflikt for et par år siden mellem de praktiserende læger og især sundhedspolitikerne. Det er som om, at vi ikke har fortsat den tætte og gode kontakt, der har været før hen,« siger Marlene Borst Hansen.

»Så jeg tror, vi skal starte et andet sted end ved bare at lave en redegørelse. Vi kan komme enormt langt ved først at anerkende problemet og så få nogle konkrete bud på, hvad vi kan gøre fremadrettet i stedet for hele tiden at se tilbage.«