Radikale klar med sexisme-redegørelse – Morten Østergaard sygemeldt

Ny redegørelse om sexisme i De Radikale Venstre er nu klar. Af den fremgår det, at sekretariatschefen holdt sagerne fortrolige af hensyn til de krænkede parter. Morten Østergaard er sygemeldt, melder partiet.

Arkivfoto. Morten Østergaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Af hensyn til de krænkede parter, holdt sekretariatschef i partiet sagerne om Morten Østergaards krænkende adfærd fortrolig.

Det viser en intern redegørelse fra partiet.

Af redegørelsen fremgår det, at partiet har kendskab til tre sager, der tager udgangspunkt i uønsket berøringer i forbindelse med festilige begivenheder i 2015, 2016 og 2017. Der var tale om personer, som var ansat i sekretariatet.

Partiet har netop meldt, at Morten Østergaard er sygemeldt.

Folketingsmedlemmet Katrine Robsøe fra De Radikale er en af de tre tidligere unavngivne kvinder, Morten Østergaard har krænket, skriver hun i et opslag på Facebook.

Det skete ifølge Katrine Robsøe, da hun var studentermedhjælper i partiet i 2015. Hun informerede ledelsen på De Radikales sekretariat året efter.

De to første episoder med uønsket seksuel opmærksomhed fra den politiske leder blev oplyst til sekretariatsledelsen i 2016.

Da Lars Beer Nielsen overtog jobbet som sekretariatsleder i begyndelsen af september det år, blev han oplyst om sagerne og indkaldte Morten Østergaard til et møde. Sekretariatschefen forelagde sagerne for Morten Østergaard med en reprimande og indskærpelse af, at det ikke skulle ske igen. Den politiske leder tog oplysningerne til efterretning. Det fremgår af redegørelsen.

Sagerne er holdt fortroligt efter ønske fra de klagene. Ligeledes fremgår det, at der ikke er orienteret bredere omkring sagerne. Ekstern ekspert vurderer, at det har svækket håndteringen af sagerne, at der har manglet retningslinjer for håndtering af den type sager.

Sekretariatschef Lars Beer Nielsen beklager i en pressemeddelelse mandag aften, at han ikke fik etableret nye retningslinjer undervejs, så fremtidige sager kunne håndteres bedre.

»Mine overvejelser om håndteringen af de tre sager har været særdeles vanskelige, ikke mindst i fravær af andre sanktionsmuligheder end en påtale over for en folkevalgt politisk leder. Det ærgrer mig dybt, at jeg ikke efterfølgende har fået etableret de retningslinjer, som kunne have sikret bedre håndteringer for eftertiden, og dette kan jeg kun beklage,« siger han i pressemeddelelsen.

Sekretariatschefen har siden 2017 ikke modtaget nogen form for klager fra hverken medarbejdere eller andre over Morten Østergaard.

Redegørelsen er færdiggjort og forelagt Sofie Carsten Nielsen, partiets landsledelse og forretningsudvalg.

Hånden på låret

Udover de tre sager har partifællen Lotte Rod fortalt, at hun for omkring et årti siden fjernede Morten Østergaards hånd fra sit lår. Det har han erkendt og beklaget.

Morten Østergaard trådte onsdag af som politisk leder for partiet efter et cirka seks timer langt møde i folketingsgruppen.

Her erkendte Østergaard, at han havde svigtet sit parti i forbindelse med sin håndtering af sagen med Lotte Rod, hvor han i en periode hemmeligholdt, at han stod bag den uønskede berøring.

Næstformand Sofie Carsten Nielsen er blevet valgt som ny politisk leder for partiet.