Radikale kan bringe Mette Frederiksen i mindretal: Fortsætter Blackstone-forhandlinger med de blå

Efter et sammenbrud i de såkaldte Blackstone-forhandlinger tidligere i dag fortsætter de Radikale og de borgerlige partier, der tilsammen har 91 mandater, nu forhandlingerne. Enhedslisten anklager Radikale for aftalebrud.

Forhandlingerne om boligreguleringsloven er brudt sammen, men nu tager de borgerlige partier og regeringens støtteparti, de Radikale, handsken op igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann

Radikale og de borgerlige partier vil onsdag eftermiddag forhandle videre uden om regeringen for at indgå en aftale om boligreguleringsloven.

Partierne, der tilsammen har 91 mandater, har flertal udenom regeringen og kan dermed bringe regeringen i mindretal, hvis de kan blive enige.

De nye forhandlinger kommer efter, at boligminister Kaare Dybvad (S) tidligere onsdag erklærede, at de langvarige forhandlinger var kollapset.

Men sådan ser man ikke på det i de borgerlige partier, lyder det fra Nye Borgerliges boligordfører, Lars Boje Mathiesen.

»Vi blev forbløffede over, at ministerens bare smed fire måneders forhandlinger på gulvet. Det er en mærkelig ageren. Det er ministerens eget ønske, at der skulle laves en ny aftale. Alle partier har været villige til at indgå kompromiser, og der er blevet givet og taget. Nu står vi så der, hvor vi skal se, om vi andre kan blive enige om noget.«

I aftalepapiret mellem regeringen og den støttepartier fremgår det, at der »er brug for et opgør med udenlandske kapitalfondes opkøb af billige lejeboliger.«

I en pressemeddelese fra De Konservative skriver man, at det for Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, Radikale og Nye Borgerlige er »helt afgørende, at der kommer en aftale i stand, som sikrer, at lejere ikke kommer i klemme og under pres, når boligudlejere forsøger sig med ublu huslejestigninger, fup- renoveringer og lignende.«

Venstres boligordfører, Heidi Bank, siger, at hun ligeledes undrer sig over, at »boligministeren bare kaster håndklædet i ringen.«

I hendes optik er man »nødt til« at lande en aftale.

”For Venstre er det helt afgørende, at vi får lavet en aftale, der sikrer, at lejerne ikke kommer i klemme. Og at det sker samtidig med, at det ikke går ud over andelsbolighavernes økonomi. Det har ministeren ikke ønsket at være med til,” siger Heidi Bank. Hun kan ikke genkende boligministerens udlægning af, at forhandlingerne var kollapset.

»Vi kom rigtig langt i går, og jeg synes ikke, vi var så langt fra hinanden. Nu sætter vi andre os i hvert fald ned sammen, og jeg er optimistisk om, at vi kan nå en aftale sammen,« siger hun.

Ifølge hende er det særligt vigtigt, at man får droppet tanken om en karensperiode, der vil fjerne muligheden for at renovere efter boligreguleringslovens §5.2 i de første syv år.

»Vi har det svært med karensperioden, for den vil gøre, at man skubber klimainvesteringerne foran sig, og det vil ikke være godt,« siger Heidi Bank.

Selvom Alternativet er enige med de blå partier i, at forhandlingerne bør fortsætte, så møder partiet ikke op til de nye forhandlinger senere i eftermiddag. Det siger partiets boligordfører, Sikandar Siddique.

»Det giver ikke mening, at vi nu skal starte forfra, når vi nu næsten havde en aftale tirsdag aften,« siger Siddique og fortsætter:

»Jeg kan kun opfordre alle parter til at komme tilbage til forhandlingsbordet. Alle skulle give sig lidt, og vi var enige om enormt mange ting, der skulle stoppe boligspekulanter, vi kunne lave en mere grøn aftale, og så kunne vi have styrket huslejenævnet,« siger han og understreger, at den eneste uenighed var om den såkaldte karensperiode.

Aftalebrud

Skulle de Radikale indgå en aftale uden om regeringen, så vil det være aftalebrud, lyder det fra Enhedslistens Rosa Lund. Hun henviser til passagen i forståelsespapiret, som de Radikale indgik med regeringen, Enhedslisten og SF, hvori det fremgik, at der »er brug for et opgør med udenlandske kapitalfondes opkøb af billige lejeboliger.«

Det er ifølge Rosa Lund »præcis det, vi har forhandlet om i fire måneder. Og det præcis det, som de Radikale er stejlet på,« siger hun og kalder de Radikales invitation til nye forhandlinger for »meget, meget mærkelige«.

»Vi er fire partier, der har lavet en aftale om det her, og nu vil de ikke være med mere. Jeg er rigtig, rigtig skuffet over, at nu pludselig ikke vil være med til at bide til bolle.«

Hun har endnu ikke afklaret, hvorvidt hun og Enhedslisten dukker op til de forhandlinger.

Opdateres