Radikale i opgør om toppost

Der er kamp om posten som næstformand hos Radikale Venstre. Zenia Stampe kritiseres for at være for politisk, og modkandidaten vil satse på organisationen.

Zenia Stampe vandt opgøret om næstformandsposten for Det Radikale Venstre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johnny Anthon Wichmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der kommer et opgør om posten som næstformand, når Radikale Venstre i weekenden holder landsmøde i Nyborg.

Den nuværende næstformand, Zenia Stampe, har det seneste år været langt fremme i det offentlige debat. Hun har været frontfigur i en republikansk kamp mod kongehuset og kom også i vælten, da hun klagede til Statsadvokaten over en udtalelse fra drabschef Ove Dahl om rumænske kriminelle.

Men store dele af det radikale bagland mener nu, at Zenia Stampe bruger posten som næstformand for politisk og til at profilere sig selv som folketingskandidat.

For eksempel støtter ni ud af 10 formænd i landets storkredse officielt modkandidaten Sander Jensen.

Og han lægger ikke skjul på, at han har en helt anden dagsorden med posten.

- Jeg skal ikke bruge det til en politisk platform for mig selv. Hvis jeg melder noget ud politisk, er det på partiets vegne med en politik, der er bred enighed om, siger Sander Jensen og tilføjer:

- Jeg skal tale på 7000 medlemmers vegne, og det har jeg stor respekt for.

Zenia Stampe er helt på det rene med, at kampen om posten som næstformand er et grundlæggende valg om, hvilken rolle en næstformand har hos Radikale Venstre. Partiets politiske frontfigur er modsat andre partier valgt i folketingsgruppen, hvorimod baglandet vælger en landsformand og næstformand.

Men det ændrer ifølge Zenia Stampe ikke ved, at hun som næstformand også skal tegne partiet politisk.

- På Christiansborg forholder man sig primært til lovgivningsarbejde. Så der er brug for, at landsforbundet kan bruge energien på at gå ind i en større samfundsmæssig debat.

- Det er helt naturligt, at landsforbundet er med foran, og det har jeg gjort. Jeg blander mig ikke i det daglige lovgivningsarbejde, men er meget aktiv i den offentlige debat, når det handler om radikale værdier, siger Zenia Stampe.

/ritzau/