Radikale gentager krav om udenlandsk arbejdskraft – nu åbner røde støttepartier en dør på klem

De Radikale har gennem flere år løbet panden mod en mur i spørgsmålet om at tiltrække udenlandsk arbejdskraft. Forud for finanslovsforhandlingerne er Enhedslisten og SF dog ikke »fuldstændig« afvisende over for en konkret model.

På vej ind til det første forhandlingsmøde med finansminister Nicolai Wammen (S) gentog de Radikales leder, Morten Østergaard, og partiets finansordfører, Sofie Carsten Nielsen, kravet om, at det skal være lettere at tiltrække udenlandsk arbejdskraft. Nu kan de måske ane uventet hjælp. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbaek Arentsen/Ritzau Scanpix

Selv om døren til mere udenlandsk arbejdskraft har været hermetisk lukket for de Radikale gennem flere år, kan den være ved at åbne sig på klem forud for de kommende finanslovsforhandlinger, der indledes mandag.

Her benyttede de Radikales leder, Morten Østergaard, og partiets finansordfører, Sofie Carsten Nielsen, præsentationen af partiets eget forslag til en finanslov samt det første sættemøde hos finansminister Nicolai Wammen (S) til at gentage kravet om, at der skal gøres mere for at tiltrække udenlandsk arbejdskraft.

»Det handler om, at vi kan skaffe nok så mange penge, men hvis ikke der er mennesker til at løfte opgaverne, så kommer vi ikke så langt, og flere steder mangler man arbejdskraft. Vi siger bare helt enkelt til regeringen: De skal kunne svare på spørgsmålet om, hvordan vi skaffer mennesker til at opfylde de ambitioner, vi har. Udenlandsk arbejdskraft er et af redskaberne, men vi er villige til også at se på andre,« sagde Sofie Carsten Nielsen.

De Radikale foreslår blandt andet at sænke den såkaldte beløbsgrænse – det beløb, udlændinge uden for EU skal kunne dokumentere at tjene på et job i Danmark – fra de nuværende over 425.000 kr. om året til 325.000 kr.

10.000 flere udlændinge i arbejde i Danmark vil ifølge de Radikale give et anslået provenu på to mia. kr. årligt.

Ud over et krav om at åbne for mere udenlandsk arbejdskraft har Morten Østergaard gjort det klart, at man generelt vil hæve beskæftigelsen markant, og at der skal være en positiv effekt på arbejdsudbud og beskæftigelse, når forhandlingerne om en ny finanslov er forbi.

Det har dog gennem flere år været politisk op ad bakke for de Radikale og den tidligere VLAK-regering at gøre det lettere eller mere smidigt at tiltrække arbejdskraft fra udlandet.

Særligt når det gælder den såkaldte beløbsordning, er den daværende Løkke-regering og de Radikale blevet bragt i politisk mindretal af partiet fra begge sider af folketingssalen, der har afvist at ændre på den.

SF og Enhedslisten klar til at drøfte model

Enhedslisten er dog ikke afvisende over for at gøre adgangen til udenlandsk arbejdskraft lettere end i dag.

Partiets beskæftigelsesordfører, Victoria Velasquez, peger indledningsvist på, at arbejdsudbud ikke er nævnt med ét ord i det 30 sider lange forståelsespapir, der danner grundlag for støtten til den socialdemokratiske regering.

Det skal nemlig være »slut med at slå på de syge og arbejdsløse« for at få flere i arbejde, men partiet er parat til mere udenlandsk arbejdskraft, hvis man kan finde den rette model, mener Victoria Velasquez.

»Vi er ikke nationalister, men internationalister. For os er det vigtige, at det ikke bliver brugt til at skabe løndumping og til at tiltrække folk fra fattigere steder i verden, der bliver brugt til at udføre arbejde til dårligere løn og arbejdsvilkår. Så hvis vi skal stemme for noget, der tiltrækker udenlandsk arbejdskraft, er det vigtigt for os, at der skal være et værn mod social dumping,« siger hun.

Ifølge SFs beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, har de Radikale »fået udenlandsk arbejdskraft på hjernen«.

Hønge understreger, at det i første omgang handler om at udnytte de kilder til øget beskæftigelse, der allerede findes herhjemme, i skikkelse af de mennesker, som befinder sig uden for arbejdsmarkedet.

Også SF er dog indstillet på at diskutere en konkret model, oplyser han.

»Hvis man kan finde en måde til at lave nålestiksoperationer til at tiltrække mennesker, vi ellers ikke kan få fat i, vil vi gerne drøfte det. Men det her med bare generelt at sænke beløbsordningen er vi ikke meget for,« siger han.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har senest over for Børsen erklæret sig enig i, at danske virksomheder hurtigt og ubureaukratisk skal kunne tiltrække kvalificeret udenlandsk arbejdskraft.

På den baggrund er Tesfaye ikke afvisende over for at kigge på nye erhvervsordninger i denne folketingssamling.