Radikale går til valg på flere kontanthjælpsmodtagere i job

De Radikale er klar til at skrue op for reformerne - især på kontanthjælpsområdet. Socialdemokraterne synes, det er alt for snævert kun at fokusere på kontanthjælpsmodtagerne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skal fuld kraft på flere reformer - især for de over hundrede tusinde kontanthjælpsmodtagere, som har andre problemer i livet, end at de ikke har et job. Det fastslår den radikale leder, økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R), i et interview med Radio24syv.

Hvis ikke det sker, bliver der ikke råd til penge til de svagest stillede, understreger han.

Dermed bliver topprioritet i den radikale valgkamp flere reformer af især kontanthjælp og integration, og det er ikke dagpengemodtagere og almindelige, vellønnede danskere, der skal nyde godt af gevinsten, påpeger Morten Østergaard.

Med udtalelsen bringer han sig i konfrontation med regeringspartneren Socialdemokraterne, der gik til valg på at afskaffe efterlønsreformen og dagpengereformen, men måtte acceptere begge efter valget, rapporterer Radio24syv.

»Havde vi ikke haft dagpenge- og efterlønsreformen, så havde der jo ikke været råd til 0,6 procent i de offentlige udgifter. Så havde vi skullet spare frem til 2020, og det er den sammenhæng, der er så vigtig. Det handler om, at os, der kan forsørge os selv, at vi bruger vores råderum til at gøre noget for dem, som ikke kan, i stedet for at dosere det lidt til de stærke ledige eller til os, som i virkeligheden har vores på det tørre,« siger Morten Østergaard.

Den socialdemokratiske beskæftigelsesordfører, Lennart Damsbo-Andersen (S), er uenig.

Han synes, at den radikale leder overser, at der fortsat er mange grupper på arbejdsmarkedet, som har problemer. Der er både problemer med antallet af ufaglærte job, der forsvinder, og indvandret arbejdskraft, som går på arbejdsmarkedet til helt andre vilkår, end de, der er gældende for andre lønmodtagere.

»Morten Østergaards syn er alt for snævert. Vi skal konstant have blikket rettet mod de problemer, der er - eller er på vej til at komme - for de, der er i kanten af dagpengesystemet og som er ved at blive arbejdsløse,« siger den socialdemokratiske beskæftigelsesordfører til Radio24syv.

Lennart Damsbo-Andersen påpeger, at SR-regeringens førsteprioritet bør være at lave en ny dagpengereform.

»Så alene der tager Morten Østergaard jo fejl i forhold til, hvor blikket skal rettes hen,« siger Lennart Damsbo-Andersen til Radio24syv

Peter Christensen (V), finansordfører for Venstre, er positiv over for, at de Radikale vil have reformer. Men han synes ikke, at Morten Østergaard ind til nu har trukket i den retning:

»Det vil være glædeligt, hvis de Radikale vil fokusere på flere private arbejdspladser i Danmark, men jeg er lidt i tvivl om, hvor alvorligt Morten Østergaard mener det, for med den finanslov, han har stået i spidsen for, trak man over tusinde mennesker ud af arbejdsmarkedet, så da gik man den modsatte vej,« siger Peter Christensen.

I øjeblikket sidder et ekspertudvalg med den tidligere socialdemokratiske minister Carsten Koch i spidsen og arbejder med løsninger for den del af kontanthjælpsmodtagerne, som har andre problemer end arbejdsløshed. Gruppen skal være færdig med sit arbejde til foråret.